Uticaj oporezivanja emisija ugljika na konkurentnost bh. preduzeća na drugim tržištima

28 maj

Uticaj oporezivanja emisija ugljika na konkurentnost bh. preduzeća na regionalnom i EU tržištu

Vanjskotrgovinska komora BiH, Branislava Đurđeva 10, Sarajevo 71000 Srijeda, 31.maj 2023. godine u 8i30

Potpisivanjem deklaracije o Zelenom programu za Zapadni Balkan, 10. novembra 2020. u Sofiji, BiH se obaveza da će sprovoditi mjere u oblasti ublažavanja klimatskih promjena, kao i na niz konkretnih akcija, uključujući uvođenje takse na emisije ugljen dioksida i tržišnih modela za podsticanje obnovljivih izvora energije, kao i postupno ukidanje subvencija za ugalj.

BiH radi na uvođenju sistema trgovanja emisijama što znači da će preduzeća iznad određenog praga emisija ugljen dioksida biti obavezni nabavljati emisione dozvole. Plan je da sistem počne sa radom od 2026. godine. U pripremnoj fazi potrebno je izgraditi kapacitete za dodjelu i prodaju emisionih dozvola, prikupljanje podataka o emisijama, izvještavanje i kontrolu. Procjena govore da će preko 100 postrojenja biti obuhvaćeno sistemom trgovanja emisijama u BiH. Posebno će biti pogođeni karbonski intenzivni sektori (elektroenergetika, dio daljinskih grijanja, cementna indsutrija, industrija čelika, industrija papira itd.). Konkurentnost izvoznih preduzeća u ovim sektorima, ukoliko ne poduzmu adekvatne mjere, biće ozbiljno ugrožena. Zavisno od sektora i emisija u prethodnom periodu jedan dio tih postrojenja će dobiti dio besplatnih dozvola, a jedan dio će morati kupiti, s tim da će elektroenergetski sektor kupovati cjelokupni iznos emisionih dozvola. Besplatni dio dozvola će se smanjivati u skladu sa ciljevima smanjenja emisija BiH. Sredstva prikupljena od emisionih naknada će se investirati u obnovljive izvore energije i energijsku efikasnost u BiH. Procjenjuje se da se radi o iznosima od preko pola milijarde godišnje.

Uvođenjem sistema trgovanja emisijama BiH bi izbjegla uvođenje mehanizma EU kojom se uvodi posebna naknada za sve robe koje se uvoze u EU u srazmjerno emisije ugljen dioksida koji je emitovan prilikom proizvodnje određene robe. Taj se mehanizam naziva Cross Border Adjustement Mechamism (CBAM). U slučaju njegovog uvođenja porasli bi troškovi izvoza energijski intenzivnih roba, a sredstva plaćena prilikom izvoza se ne bi mogla koristiti u BiH. Na seminaru će se prezentovati aktivnosti na uvođenju sistema trgovanja emisijama u BiH, objasnit će se način njegovog funkcionisanja, postupak obračuna emisija ugljen dioksida za različite sektore, kao i mjere koje se mogu poduzeti kako bi trošak emisionih dozvola bi što manji.

Na kraju će se prezentovati izvori finansiranja za takve mjere.

Kotizacija za seminar iznosi 234KM (s PDV-om), a uključuje troškove pohađanja seminara i materijale u elektronskoj verziji.

Prijavu za pohađanje seminara možete dostaviti putem Prijavnog obrasca najkasnije do 30.05. do 10:00h.

Za više informacija možete kontaktirati: Vanjskotrgovinska komora BiH (Anđela Rajič [email protected] ili 036 333 651) nLogic (Emina Mravović [email protected] ili 033 863 951)

 

 

(Visited 10 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments