UP and DOWN predstava

13 jan

Na sceni Sarajevskog ratnog teatra SARTR-a 18. januara sa početkom u 20h, premijerno će biti izvedena predstava „Up and Down“.
Vodeći se time da je kultura medij kroz koji se osobe s Down sindromom mogu bolje i slobodnije izraziti i koji im omogućava bogatiji i aktivniji društveni život, u koprodukciji Udruženja „Život sa Down sindromom FBiH“ i Sarajevskog ratnog teatra SARTR-a nastaje predstava „Up and Down“ u režiji Ermina Brave.

„Up and Down“ je dokumentarna predstava nastala kao rezultat višemjesečnog rada s mladim izvođačicama i izvođačima s Down sindromom.
Ovo je glas jedne generacije koja mijenja svoj položaj u društvu. Zajedno sa svojim roditeljima primjer su kako se predanim i dosljednim radom mogu pomjerati granice. Od malih nogu su na sceni, kroz pozorište su učili o sebi i svijetu oko sebe. U ovoj predstavi progovaraju o svom sazrijevanju, hrabrosti, samostalnosti, pravima koja im pripadaju, barijerama i izazovima s kojima se suočavaju u društvu. Samostalni su, ali njihova budućnost nije samo u njihovim rukama, nego i našim. Imamo li mi odgovore na pitanja: Šta za nas znači biti drugačiji? Kako se ponašamo jedni prema drugima? Znamo li zaista šta je Down sindrom? Jesmo li doživjeli osuđivanje? Kad bismo bili superheroj/ina šta bismo promijenili u društvu? Da li bismo? Kako? Kada?

U predstavi igraju: Ahmed Mašetić, Anes Kujović, Edna Šunjić, Ema Agić, Harun Tanović i Selma Hodžić
Autorski tim predstave čine/ Režija: Ermin Bravo/ Koreografija: Selma Hodžić, Amila Terzimehić/ Scenografija i kostimografija: Adisa Vatreš Selimović/ Dramaturgija: Emina Omerović/ Umjetnička saradnica za inkluziju: Alena Džebo/ Umjetnička saradnica: Selma Spahić/ Montaža videa: Vladimir Gojun/ Autorica fotografija: Edna Šunjić
Repriza predstave zakazana je za 19. januar, a rezervacije za reprizno izvođenje mogu se izvršiti putem telefona 033/ 664 070 ili 061/850 745 ili na mail [email protected].

Dobro došli u SARTR!🎭

(Visited 7 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments