Univerzitet u Ljubljani organizuje prezentaciju mogućnosti za master i doktorske studije

9 mar

Univerzitet u Ljubljani

Studenti iz Bosne i Hercegovine oslobođeni su plaćanja školarine za dodiplomski i magistarski studij.

Zašto studirati na Univerzitetu u Ljubljani? Pored toga, što je Univerzitet u Ljubljani najveći i najstariji univerzitet u Sloveniji, a rangiran je među najboljih 3 posto univerziteta u svijetu, a od ove godine je i među 9 posto univerziteta u svijetu koji se globalno ističu po pružanju odlične kombinacije visokokvalitetnog obrazovanja i pristupačnosti. U ovoj studijskoj godini na njemu studira skoro 40 hiljada studentkinja i studenata, a već nekoliko godina uzastopno mnoge internacionalne studentice i studenti dolaze upravo iz Bosne i Hercegovine. U ovoj studijskoj godini na Univerzitetu u Ljubljani ih studira 665, od toga 399 na dodiplomskim i jedinstvenim magistarskim studijskim programima, 250 na magistarskim i 16 na doktorskim studijskim programima, a što je najvažnije, studenti iz Bosne i Hercegovine mogu da studiraju pod jednakim uvjetima kao i slovenski studenti.

Slovenija je sa Bosnom i Hercegovinom sklopila međudržavni sporazum na osnovu kojeg su studenti iz Bosne i Hercegovine oslobođeni plaćanja školarine za dodiplomski i magistarski studij, osim u slučaju da su prethodno već stekli jednakovrijedan stepen obrazovanja. Školarina je obavezna i za sve vanredne studente i studente na doktoratu, pri čemu postoji mogućnost sufinansiranja doktorskog studija.

Ukoliko želite da upišete magistarske ili doktorske studije, srdačno vas pozivamo da nam se pridružite na prezentaciji mogućnosti za magistarske i doktorske studije, koja će se održati online 10. aprila 2024. godine sa početkom u 14 sati. Na ovoj prezentaciji moći ćete saznati ne samo o mogućnostima upisa studija na Univerzitetu u Ljubljani, već i o svim prednostima i mogućnostima koje imate kao naš student kada je riječ o akademskom, karijernom i ličnom razvoju. Prezentacija će biti na engleskom jeziku, a potrebna je prethodna registracija.

Rokovi za prijavu za magistarske i doktorske studijske programe razlikuju se na svakoj članici Univerziteta i biće objavljeni na našoj stranici. Predlažemo da u Raspisu konkursa za upis provjerite rok za prijavu za željeni studijski program.

Kratke i korisne informacije o našem Univerzitetu možete pronaći i na bosanskom jeziku: https://www.uni-lj.si/study/presentation/study-bosnian/.

Pozivamo vas i da posjetite veb-stranice i društvene mreže fakulteta za koje ste zainteresovani, kao i štandove na virtualnom sajmu obrazovanja Na koji ćeš faks i saznajte sve što treba znati prilikom donošenja odluke o studiranju na našem univerzitetu, i pripremite svoja pitanja.  Na našoj stranici moći ćete pronaći mnogo korisnih informacija, kao i kontakte naših međunarodnih studenata ambasadora i video snimke njihovih iskustava.

Ako vam je potreban savjet ili pomoć, slobodno nas kontaktirajte. Potrudit ćemo se da vam pružimo sve informacije i odgovore na sva vaša pitanja. Sretno!

(Visited 72 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments