UNICEF-ova nagrada za izvještavanje o pravima djeteta

29 okt
Rok prijave 08.11.2021

Za razliku od ranijih nagrada UNICEF-a, ove godine će biti dodijeljena i nagrada za ukupan doprinos u izvještavanju u izvještavanju o promociji i zaštiti prava djeteta.

foto: UNICEF

UNICEF BiH poziva novinare i novinarke da se prijave na konkurs koji se tiče medijskog doprinosa u promociji i zaštiti prava djeteta u BiH u skladu sa Etičkim smjernicama o izvještavanju o djeci.

Konkurs je namijenjen svim novinarima i novinarkama čiji su radovi o pravima djeteta objavljeni u periodu od 1.11.2020. do 31.10.2021. godine, u bilo kojem bh. mediju.

Novost je da će ove godine dodjeljivati nagrada za ukupan doprinos u izvještavanju o promociji i zaštiti prava djeteta tokom 2021. godine kroz novinski tekst, tekst na portalu, blog, TV ili radio prilog, vlog ili dokumentarni film. Novinarske radove koji ispunjavaju uslove konkursa mogu prijaviti autori ili urednici medija.

Prilikom izbora najboljeg medijskog rada vodiće se računa o izboru teme, načinu prezentiranja činjenica i podataka, analitičkom pristupu i kontinuitetu, spisateljskom stilu za medij, novine i web/audiovizuelnoj prezentaciji za radio i televiziju, procjeni pozitivnog efekta na publiku u smislu promovisanja teme, kao i poštivanju UNICEF-ovih principa etičkog izvještavanja o djeci i poštivanju principa Zajedničke izjave novinara u BiH.

O najboljim novinarskim radovima odlučivaće žiri sastavljen od iskusnih novinarki i novinara, dobitnica i dobitnika UNICEF-ovih priznanja prethodnih godina, te stručnjakinja i stručnjaka iz oblasti zaštite prava djeteta.

Rok za prijavu je 8.11.2021. do 12 sati.

Više informacija o konkursu i načinu prijave dostupno je ovdje.

(Visited 1 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments