Poziv na literarni konkurs za najbolje kratke priče: “Uloga mladih u izgradnji i očuvanju mira”

24 nov
Rok prijave 06.12.2019

Populacijski fond Ujedinjenih nacija (UNFPA), Britanska ambasada u Bosni i Hercegovini, Info-centar Haškog tribunala i Grad Sarajevo raspisuju literarni konkurs za najbolje kratke priče o ulozi mladih u izgradnji i očuvanju mira povodom obilježavanja Međunarodnog dana ljudskih prava.

Osnov za raspisivanje konkursa

Iduće godine Bosna i Hercegovina (BiH) obilježava 25 godina od Dejtonskog mirovnog sporazuma – četvrt vijeka izgradnje mira, obnove i suočavanja sa nasljeđem ratne traume.

U tom smislu želimo staviti akcent na aktivizam mladih osoba fokusiran na solidarnost – kako nositi sjećanje prošlosti na način koji nas neće iscrpiti i opteretiti? Kako izraziti spremnost da zajedno nastavimo graditi mir? Kako transformisati narativ mržnje u narativ nade? Kako se uključiti u javni diskurs i baviti se nasljeđem prošlosti i graditi budućnost na principima temeljnih demokratskih vrijednosti poput poštovanja ljudskih prava, dostojanstva, slobode i jednakosti?

Svakako, mladi nisu sami pred ovim zadatkom – naša je kolektivna obaveza da mladima olakšamo ovaj teret i da im pomognemo da nastave graditi i čuvati mir.

Kome je konkurs namijenjen?

  • Konkurs je namijenjen mladim osobama u BiH, uzrasta od 16 do 25 godina.

Cilj konkursa

  • Promovisanje pisane riječi i ujedno dati priliku mladima da sa zajednicom podijele svoja viđenja najefikasnijih načina izgradnje i očuvanja mira.

Kako učestvovati na konkursu?

  • Podijelite s nama vaše kratke priče, blog postove do 1000 riječi, u kojima pišete o tome šta za vas znači mir u BiH, 25 godina nakon rata?
  • Sugerišite nam na koji način da podržimo vas, mlade ljude, u nastojanjima da gradite i očuvate mir?

Literarni rad (u .doc formatu) dostavite na adresu: [email protected] do 06.12.2019.godine. Uz rad je potrebno dostaviti ime i prezime, adresu stanovanja i broj telefona na koji Vas možemo kontaktirati.

Nagrade

UNFPA će dodijeliti tri nagrade, a ceremonija dodjele nagrada će biti organizovana u
sarajevskoj Vijećnici 10. decembra 2019. godine. Uz to, tri najbolja literarna rada biti će
objavljena na web stranici Populacijskog fonda Ujedinjenih nacija.

(Visited 774 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments