fem.STEM 2024 – Konferencija bosanskohercegovačkih djevojaka i žena u STEM-u

5 feb

Udruženje Ujedinjene žene  u saradnji s Univerzitetom u Bihaću s oduševljenjem najavljuje fem.STEM konferenciju, dinamičnu i osnažujuću konferenciju posvećenu većoj uključenosti  bosanskohecegovačkih žena u nauci, tehnologiji, inženjerstvu i matematici (STEM).

Ovaj transformativni događaj će se održati 10. februara 2024. godine u Bihaću u Hotelu Emporium. Učešće i ulaz je besplatan.

Konferencija “fem.STEM 2024”  ima za cilj da okupi vodeće profesionalke, istraživačice, edukatorice i studentice u STEM oblastima kako bi podstakle saradnju, podijelili uvide i inspirisali sljedeću generaciju žena u STEM-u. Tema ovogodišnje konferencije, “STEM-u trebaju  žene” naglašava našu posvećenost uklanjanju rodnih barijera uz promociju kreativnosti i napretka u STEM disciplinama.

Renomirane stručnjakinje i liderice u STEM-u održat će inspirativne govore i prezentacije, dijeleći svoja iskustva i uvide u prevazilaženju izazova i postizanju uspjeha. Konferenciju će otvoriti federalna ministrica obrazovanja, prof. dr. Jasna Duraković, a na konferenciji će govoriti žene sa šest univerziteta u BiH, mlade inženjerke zaposlene u bosanskoherecegovačkim kompanijama,  asistentice i studentice sa STEM studija, te profesorice i učenice iz srednjih škola.

Jedan od razloga nedostatka žena na STEM poslovima i STEM studijima je nedostatak ženskih uzora u porodici, nastavnim programima i nastavnom osoblju. Ne možete htjeti biti nešto što ne vidite. Sve dok u porodicama imamo samo muškarce inženjere, dok u školskim kurikulima pominjemo samo muške naučnike i sve dok nam robotiku drže nastavnici muškog spola ne možemo očekivati da će naše djevojčice i djevojke upisivati tehničke škole i fakultete. Na ovoj konferenciji prisutne djevojke će vidjeti izvrsne i dokazane  ženske uzore iz nauke, tehnologije, inženjerstva, matematike i iz prve ruke čuti njihove priče i njihova postignuća, te svjedočiti da u STEM-u itekako ima mjesta za djevojke i žene“ ističe Jasna Hamzabegović, predsjednica Udruženja „Ujedinjene žene“ koje je zajedno sUniverzitetom u Bihaću organizator ovog događaja.

Registracija je otvorena do  samog eventa.  Osigurajte svoje mjesto već danas i učestvujte u osnaživanju, ideji, poruci i cilju koje ova konferencija promiče! Putem QR koda na posteru konferencije možete direktno doći do linka registracije i tako postati učesnica femSTEM 2024 konferencije, prve konferencije za osnaživanje žena u STEM-u.

Pratite nas na društvenim mrežama za ažuriranja, najave govornika i sadržaj iza kulisa. Koristite službeni hashtag konferencije #FEMSTEM2024 da podijelite svoja razmišljanja i povežete se s učesnicima.

Ne propustite ovu jedinstvenu priliku da budete dio pokreta koji preoblikuje pejzaž  žena u STEM-a. Zajedno, osnažimo, inspirirajmo i potaknimo žene u STEM-u do novih visina!

(Visited 83 times, 2 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments