Udruženje “Isa-beg Ishaković” raspisalo konkurs za studentske radove o osnivaču Sarajeva

13 feb
Rok prijave 03.03.2024

View of the historic center of Sarajevo, Bosnia and Herzegovina

Sa ciljem podizanja svijesti o liku i djelu Isa-bega Ishakovića, Udruženje za zaštitu kulturne baštine “Isa-beg Ishaković” poziva sve studente da učestvuju na internacionalnom konkursu “O kulturno-civilizacijskom doprinosu Isa-bega Ishakovića u našoj prošlosti”.

Konkurs je otvoren od 1. februara do 3. marta do 12 sati.

Kako se navodi u saopćenju Udruženja, ovaj vremenski period uzet je i simbolično za provedbu konkursa jer je vakufnama Isa-bega Ishakovića, dokument koji daje vjerodostojne podatke o osnivanju Sarajeva, napisana u mjesecu džumade-l-ula 866. godine, tj. između 1. februara i 2. marta 1462. godine, i prvi je pisani dokument o graditeljskoj djelatnosti na ovim prostorima.

Radove mogu prijaviti svi studenti javnih i privatnih univerziteta i fakulteta. Tri najbolja rada će biti nagrađena novčanim nagradama. Prva nagrada iznosi 800 KM, druga 600 KM, a treća 400 KM.

Predsjednik Udruženja Armin Čelik navodi da su prije dvije godine realizirali sličnu aktivnost sa srednjoškolcima. Prošle godine su za građane Sarajeva, Bosne i Hercegovine i Novog Pazara priredili Izložbu ‘Utemeljitelj’.

– S druge strane, Isa-beg Ishaković bi trebao biti inspiracija svima onima koji pretendiraju biti državnici, političari, poduzetnici, graditelji i humanitarci. Posebno bi oni koji djeluju u tom smislu iz Sarajeva trebali imati prepoznatljivu nit u svome poslu koja ih veže za Isa-bega i način na koji je on gledao u budućnost, gradio, darivao i vodio. To je historijski kapital koji je uistinu rijedak. To su ličnosti koje su mijenjale tok povijesti. Bez Isa-bega Skoplje ne bi bilo Skoplje, Novi Pazar ne bi bio Novi Pazar, niti bi Sarajevo bilo Sarajevo. Balkanski prostor bez njihovog pečata bi izgledao sasvim drugačije, kazao je Čelik, navodi se u saopćenju.

(Visited 84 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments