Poziv za besplatno predavanje u Sarajevu: Razgradnja grada sa Nasihom Pozder

20 maj

CRVENA vas poziva na Učionicu #18 – Razgradnja grada sa Nasihom Pozder

Graditi grad podrazumijeva pratiti i poštovati njegove geomorfološke uslove, prilagodjavati se njegovim datostima, arhitekturom i sadržajima poticati ugodnost življenja, osjećaj sigurnosti, pripadnosti, zadovoljstva, nerijetko ponosa. Graditi grad podrazumijeva graditi ga za ljude, za one koji će ostati, doći, vraćati se. Nasuprot tome, razgradnja grada je obrnut proces zanemarivanja svega zatečenog i svih u njemu. Nadmetanje i suprostavljanje privatnog interesa i političke moći prirodi, građenom, okolišu, građanima i svemu što grad jeste ili bi trebao biti, sve je izraženiji trend u bosanskohercegovačkoj planerskoj, urbanističkoj i arhitektonskoj praksi. Odsustvo odgovornog i provodivog planiranja dovelo je do pojave “pre-planiranja” koje podrazumijeva konstantne izmjene planske dokumentacije uz obavezno povećanje građenog koje u najgrubljem smislu guta grad. Predavanje će se fokusirati na ove procese i diskutovati nekoliko karakterističnih slučajeva u Bosni i Hercegovini.
_____________________________________________________

Nasiha Pozder je diplomirala i doktorirala na Arhitektonskom fakultetu u Sarajevu (AFS), gdje je od 2004. godine i zaposlena na Katedri za urbanizam i prostorno planiranje. Na izborima 2018. godine izabrana u Parlament Federacije BiH, kao zastupnica Naše Stranke. Za vrijeme studiranja i u toku profesionalne karijere sarađivala je sa univerzitetima širom Evrope i svijeta, poput TU Beč, TU Istanbul, TU Delft, ETSA Barcelona, TU Stuttgart, La Villete Pariz, ALBA Beirut, itd. Profesionalnu karijeru razvija i kroz Institut za arhitekturu, urbanizam i prostorno planiranje AFS gdje vodi tim zadužen za projekte iz oblasti urbanizma, ali i kroz saradnju sa lokalnim zajednicama i strukovnim udrženjima poput Asocijacije arhitekata BiH, Green Councilea, Sarajevo Green Design fondacije, te članstvom u stručnim radnim tijelima pri Gradu Sarajevu, Kantonu Sarajevo i Federaciji BiH.
_____________________________________________________

Učionica se realizira unutar programa Sindikalizacija uz podršku i-platforme, Fonda otvoreno društvo Bosne i Hercegovine i Olof Palme International Centra.

_____________________________________________________

Broj mjesta je ograničen i zato vas molimo da pošaljete privatnu poruku na Crvena Association for Culture and Art ili Zajednički Grad/Sindikalizacija facebooku ili e-mail na [email protected] te potvrdite vaše prisustvo.

(Visited 98 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments

Autor Meris Bećović