Učestvujte u programu “Poljska podrška klimi” – Saradnja sa subjektima iz Poljske na projektima usmjerenim ka potrebama lokalnih zajednica

30 dec
Rok prijave 02.02.2022

“Poljska podrška klimi” je program koji je u novembru ove godine pokrenuo poljski Nacionalni fond za zaštitu životne sredine i vodoprivredu, sa ciljem da njegovi efekti budu vidljivi ne samo u Poljskoj, nego i mnogo šire.

Ova zemlja već 30 godina radi na energetskoj transformaciji, čime su veliko iskustvo stekli, ne samo sektor javne uprave, nego i preduzetnici. Osmislili su inovativne i kreativne načine razvoja Poljske ka zelenoj ekonomiji, a odlično razumijevanje kompleksnosti stvarnosti koja nas okružuje posmatraju kao kapital. Neprocjenjivo iskustvo žele da iskoriste i van granica svoje zemlje, zbog čega su odlučili da podrže inostrane aktivnosti subvencijom do 100% troškova ulaganja.

Riječ je o programu koji je rezultat dugogodišnjeg iskustva, koji otvara novu etapu djelovanja – fazu podrške subjektima čiji je put do zelenog rasta sličan poljskom.

“Poljska podrška klimi” usmjerena je ka zemljama u okruženju, pa tako i Srbiji. Prvi poziv za dostavljanje nacrta projekta otvoren je 29. novembra 2021. godine i traje do 2. februara 2022. godine.

Projekat podrazumijeva saradnju poljskih preduzetnika, jedinica lokalne samouprave, nevladinih organizacija, konzorcijuma, sa partnerima iz Srbije – neprofitnim organizacijama, nacionalnim ili lokalnim vlastima, naučnim, istraživačkim ili obrazovnim jedinicama.

Projekti se mogu realizovati u najmanje jednoj od sljedećih tematskih oblasti:

– oblikovanje nacionalne, regionalne i lokalne klimatske politike;
– poboljšanje kvaliteta vazduha;
– unapređenje energetske efikasnosti u visokogradnji;
– razvoj transporta sa nultom i niskom emisijom i
– transformacija regiona koji zavise od uglja.

Poljski subjekti mogu da konkurišu za finansijsku podršku za realizaciju jedne od tri vrste projekata: investicionih, konsultantskih ili mješovitih. Oni će moći da dobiju do 2 mil PLN (500.000 EUR) za investicione i mješovite projekte i do 1 mil PLN (250.000 EUR) za konsultantske projekte. Ukupan budžet je 45 mil PLN (11,25 mil EUR).

Regrutacija za program će se odvijati u dvije faze. Nakon predstavljanja nacrta projekta, autori najzanimljivijih prijedloga biće pozvani da podnesu prijave za finansiranje. Program će se realizovati u periodu 2021-2024, dok je planirano potpisivanje ugovora u drugoj polovini 2022. godine.

Važno je istaći da se “Poljska podrška klimi” ne fokusira isključivo na pravce energetske transformacije, nego i na ljude, odnosno na istinske potrebe lokalnih zajednica. Zbog toga će posebna pažnja biti posvećena projektima koji odgovaraju stvarnim potrebama.

Ambasadi Poljske u Beogradu se mogu obratiti zainteresovani za pronalaženje poljskog partnera za predloženi projekat.

– Zemlje Zapadnog Balkana obavezale su se da će implementirati neke od zakonskih obaveza EU u oblasti klimatske politike, a tokom prošlogodišnjeg samita u Sofiji obećale su da će sarađivati sa EU na postizanju cilja Evrope kao CO2 neutralnog kontinenta do 2050. Razumijemo razmjere ovih izazova i uvjereni smo da će “Poljska podrška klimi” postati jedan od instrumenata za postizanje ovih ambicioznih ciljeva – istakao je Artur Lorkovski, potpredsjednik Nacionalnog fonda za zaštitu životne sredine i vodoprivredu.

Sve informacije u vezi sa program možete pogledati OVDJE.

ekapija

(Visited 51 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments