U toku konkurs za studentske stipendije Grada Banja Luka za ak. 2022/23. godinu

10 nov
Rok prijave 16.11.2022

Konkurs Grada Banja Luka za dodjelu tri vrste stipendija redovnim studentima prvog ciklusa studija na visokoškolskim ustanovama, i to prema socijalnom statusu, za deficitarna zanimanja i za uspjeh tokom studija je u toku i otvoren je do 16. novembra.

Stipendije se dodjeljuju za akademsku 2022/23. godinu, a najveći novčani iznos predviđen je za studente koji su izabrali neke od deficitarnih zvanja, i to mjesečno od 260 KM. Po socijalnom statusu i uspjehu na studiju, mjesečna stipendija iznosi 150 KM.

Od ove školske odnosno akademske godine stipendije uvećane, a za ove namjene iz budžeta ukupno za učenike i studente biće izdvojeno 1,8 miliona KM, a u deficitarne studije svrstani su: Elektroenergetika i automatika – diplomirani inženjer elektrotehnike – 240 ECTS – Elektroenergetika i automatika; Fizika, nastavni smjer – diplomirani profesor fizike – 240 ECTS i Matematika i informatika, nastavni smjer – diplomirani profesor matematike i informatike – 240 ECTS.

Pravo prijave na dodjelu studentskih stipendija Grada Banja Luka imaju redovni studenti prvog ciklusa studija koji da imaju prebivalište na području grada Banja Luka u neprekidnom trajanju, dužem od četiri godine prije podnošenja prijave na konkurs, osim za djecu bez roditeljskog staranja, a smještena su u ustanovu za dj ecu i omladinu bez roditeljskog staranja na teritoriji grada Banja Luka, koja moraju imati boravište na području grada Banja Luka u neprekidnom trajanju četiri godine ili više prije podnošenja prijave na konkurs, uz uslove da ne studiraju (studijski program) na visokoškolskoj ustanovi u drugom mjestu ako takva visokoškolska ustanova postoji u gradu Banjoj Luci, da su redovni studenti, da nisu obnovili ni jednu godinu studiranja na upisanoj visokoškolskoj ustanovi, kao ni na drugoj visokoškolskoj ustanovi. Izuzetak su: studenti – djeca poginulih boraca, koji su u toku školovanja jednom obnovili godinu studija, imaju pravo na dodjelu stipendije kada upišu sljedeću godinu studija. Takođe, studenti koji su zbog opravdanih okolnosti (teže bolesti, nesretnog slučaja sa težim posljedicama, održavanja trudnoće, njege djeteta do godine dana života) jednom obnovili godinu u toku studiranja, imaju pravo na dodjelu stipendije kada upišu sljedeću godinu studija. U ovom slučaju student je dužan uz zahtjev dostaviti odgovarajuću dokumentaciju kojom dokazuje da su okolnosti bile opravdane, a za vrijeme obnavljanja godine studija nemaju pravo na stipendiju, da nisu pohađali godinu studija za koju konkurišu u upisanoj visokoškolskoj ustanovi kao ni u drugoj visokoškolskoj ustanovi, da imaju do 26 godina starosti i da ne primaju stipendiju iz drugih javnih izvora stipendiranja, da nisu primali stipendiju Grada Banja Luka za godinu studija za koju konkurišu, bez obzira da li se školuju na istom ili drugom studijskom programu istog fakulteta, ili su upisali drugi fakultet.

Prijave na konkurs, sa potrebnom dokumentacijom, predaju se u prijemnu kancelariju Gradske uprave grada Banja Luka., a Obrasci za podnošenje zahtjeva za stipendiju, mogu se preuzeti ispred prijemne kancelarije u Gradskoj upravi (pretinac broj 64), a nalaze se i na internet stranici Grada Banja Luka.

Za više detalja pogledati Konkurs Grada Banja Luka za dodjelu stipendija studentima prvog ciklusa studija za šk. 2022/23. godinu.

 

(Visited 19 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments