Trening EU fondovi i upravljanje projektnim ciklusom

18 jun

Trening EU fondovi i upravljanje projektnim ciklusom ima za cilj unaprijediti znanje učesnika u području pripreme i pisanja projektnih prijedloga na javne pozive koji se raspisuju u okviru fondova Evropske unije, a koji stoje na raspolaganju Bosni i Hercegovini.

Evropska komisija je 1992. godine usvojila Upravljanje projektnim ciklusom ili Project Cycle Management kao osnovnu skupinu alata za izradu i upravljanje projektima, na osnovi pristupa logičke matrice. Cilj je bio poboljšati kvalitetu projekata uzimajući pri tome u obzir njihovu relevantnost, izvodivost i ostvarenje ciljeva.

Upravljanje projektnim ciklusom nas uči kako povezati stvari u jednu logičku cjelinu, te kako posložiti korake našeg rada na način da on zaista bude produktivan i smislen.

Sredstva iz EU fondova usko su vezana za projekte koji donose konkretne i vidljive pomake u svakodnevnom životu građana BiH. Evropski fondovi primjenjuju stroga pravila kako bi se osiguralo da se novac troši na transparentan i odgovoran način, a upotreba sredstava pod stalnim je nadzorom. Veoma je bitno poznavati pravila, procedure i tokove projektnog ciklusa projekata koji su finansirani od strane EU fondova.

Trening će učesnicima pružiti osnovne definicije projekta i projektnog ciklusa, te detaljno objasniti sve njegove faze. Tako će učesnici saznati koje odluke i dokumenti proizilaze iz svake od faza, te će imati priliku saznati i osnovne principe na kojima počiva projektni ciklus.

Trening je namijenjen osobama iz partnerskih organizacija koje sarađuju na programima Programu podrške zaštiti ljudskih prava (USAID/INSPIRE), Snaga lokalnog (USAID/LWCDA) ili drugim USAID programima u Bosni i Hercegovini. Trening je ograničen na 26 osoba. Slanje prijave ne znači automatski da je osoba odabrana za učešće na obuci.

Tehničke informacije:

Organizator snosi troškove radnih materijala, ishrane tokom trajanja treninga, smještaja, te putnih troškova koji se refundiraju isključivo na račun organizacije koju učesnik/ca predstavljaju u toku trajanja treninga. Detaljnije tehničke informacije i program rada odabrani učesnici/ce, dobiti će najkasnije sedam dana pred početak treninga. Trening će voditi Meliha Gekić Lerić, predsjednica Udruženja SARA.

Potvrda o učešću na treningu:

Potvrdu o učešću na treningu dobiti će učesnici/ce koji/e budu prisutni/e minimalno 90% vremena tokom trajanja treninga.

Organizatorica:

Za sva dodatna pitanja možete se javiti putem emaila: [email protected] ili na broj telefona 033 778 772.

usaidinspire.ba

(Visited 83 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments