Treking tura 22.6: Visočica (Crveni Kuk)

19 jun
Rok prijave 22.06.2024

 

Subotu, 22. juni 2024, rezervišite za dugo očekivanu avanTURU na planinski dragulj – Visočicu (vrhovi Glatko i Crveni Kuk) i Nahlin treking klub!

Ovo je prava prilika da svoje tijelo i um počastite čistim zrakom, otvorenim horizontom i mirom koji nam samo čista priroda može donijeti.

S radošću vas obavještavamo da ponovo počinjemo s redovnim turama u okviru Nahlinog treking kluba.

Pridružite nam se,  udahnite svjež planinski zrak i uživajte u veličanstvenim pogledima.

TURA: Puzimsko groblje – Mandin do – Oštra bara – Glatko (1791 mnv ) – Crveni Kuk (1733 mnv)

Datum: subota, 22. juni 2024.

ORGANIZATOR: CEI NAHLA

PRAVAC KRETANJA

 • Do polazne tačke vozilom: Sarajevo – Bjelašnica – selo Sinanovići: Puzimsko groblje
 • Planinarska tura: Puzimsko groblje – Mandin do – Oštra bara – Glatko (1791 mnv ) – Crveni Kuk (1733 mnv)

O DESTINACIJI
Planina Visočica čini prirodnu granicu između Hercegovine i Bosne. S istočne strane od Treskavice je odvojena rijekom Ljutom, s juga i jugozapada rijekom Neretvom od Prenja, a sa zapada i sjevera kanjonom rijeke Rakitnice od Bjelašnice. Ime je dobila po mnogobrojnim visokim vrhovima. Visočica je visoravan koja se od sjevera s prosječne nadmorske visine od oko 1400 m blago spušta ka jugu u Bjelimiće, a zatim se dosta strmo obara u dolinu Neretve.

Ruta počinje u podnožju markantnog vrha Puzim (1776 mnv) gdje se nalazi mezarje poznatije po imenu Puzimsko groblje. S prevoja vidimo južne obronke obližnje planine Treskavice i njene najviše vrhove Pakliješ, Debelo brdo, Đevigrad, Veliki Treskač… Put nastavljamo pored hair-česme u Mandinom dolu i penjemo se na još jedan značajan prevoj Oštra bara (1600 mnv), preko kojeg vodi put u Bjelimiće. Na sedlu između Glatka i Baturka proći ćemo pored još jednog drevnog mezarja. Do vrha Glatko idemo preko travnatih padina obraslih grmovima borovnice. S vrha vidimo kao na dlanu cijelu unutrašnjost Visočice i skoro sve njene vrhove: Džamiju, V. Ljeljen, M. Ljeljen, Vito, Spijonik, V. Toholj, Strug, Mokre stijene, Crveni Kuk, Puzim, Kom, Komić…U daljini se vide mnoge visoke planine, od Maglića na jugoistoku, preko Volujaka, Zelengore, Lelije, Treskavice, Crvnja, Veleža, Prenja do Bjelašnice na sjeverozapadu. U povratku se penjemo i na vrh Crveni Kuk .

PRIJAVI SE!

ZAHTJEVNOST I TRAJANJE TURE: K1 – Kondicijski lagano (do 6 sati hoda – bez uračunatih pauza); T1 – Tehnički nezahtjevno.

OKUPLJANJE i DOLAZAK DO POČETNE TAČKE TURE: subota,  22.6. 2024. 

 • oni koji idu organiziranim prevozom u 7.00 ispred CEI Nahle, Džemala Bijedića 122
 • oni koji imaju vlastiti prijevoz, a nisu sigurni za put do Puzimskog groblja, u 7.30 okupljanje na Bjelašnici kod hotela Han – uz obaveznu najavu

PRIJEVOZ: moguće je doći vlastitim prijevozom ili prijavom za organizirani prijevoz, koji će se organizirati prema potrebi.

PARTICIPACIJA za organizaciju i vođenje: 15,00 KM po učesniku. Djeca do 12 godina oslobođena su plaćanja.
Ova participacija ne uključuje prijevoz do polazne tačke i nazad u slučaju organiziranog prijevoza. Rezervacija mjesta se vrši uplatom participacije koju možete izvršiti na Nahlinom info desku svaki dan, osim subote, od 11.30 do 20.00h.

PRIJAVA: Obavezna. Prijaviti se možete putem PRIJAVNOG FORUMLARA ili direktno Nahlinom info desku CEI “Nahla” do petka 21. juna 2024. do 14.00. Broj mjesta je ograničen, a mjesto se osigurava redoslijedom uplate.

POVRATAK: Povratak u Sarajevo je planiran u popodnevnim satima.

OPREMA: Ruksak, gojzerice (ili obuća sa debljim đonom), deblje čarape, hodački štapovi, slojevita odjeća, vjetrovka, zaštita od kiše (kabanica, kišobran), zaštita od sunca (šešir, krema sa visokim faktorom zaštite).

Napominjemo da je najvažnija obuća. Ne morate imati gojzerice (važi za ljetni period!!!), dovoljno je da imate obuću sa debljim đonom. Ukoliko niste sigurni da je obuća u kojoj idete odgovarajuća (niste je testirali), ponesite rezervni par obuće i rezervne (deblje) čarape. Također je važno ponijeti rezervnu gornju odjeću u slučaju da se oznojite, kako biste izbjegli prehladu.

HRANA I PIĆE: Ponijeti hranu za cjelodnevni boravak u planini (sendviči, jabuke, čokoladice, suho voće i sl.). Obavezno ponijeti flašu s vodom min 1L (poželjno od 2 do 3 l), opcionalno termosku s toplim napitkom (čaj, kafa…).  Uzmite u obzir da postoji mogućnost zbog suša da izvori na Visočici možda nemaju vode, pa je preporuka da ponesete dovoljno za cijelu turu.

DOKUMENTI I NOVAC: Ponijeti ličnu kartu, zdravstvenu knjižicu i nešto novca po vlastitoj procjeni.

VODIČI: Vodički tim NAHLINOG TREKING KLUBA

VAŽNE NAPOMENE:

 • Realno procijenite svoje mogućnosti i ne krećite na ture koje su za vas prezahtjevne.
 • Nikada se ne izdvajajte iz grupe, a da prethodno ne obavijestite vodiče.
 • Ne ostavljajte smeće u prirodi, ponesite ga sa sobom i u povratku bacite u kontejner.
 • Nije dozvoljeno konzumiranje alkohola i opojnih droga.
 • Budite strpljivi, ne izazivajte konflikte i njegujte duh solidarnosti i saradnje.
 • Slijedite instrukcije vodiča. Trudite se da pratite tempo grupe i da se pridržavate planiranih pauza.
 • Odzivom na izlet, svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje u njemu, da prihvata ovaj program, da izletu pristupa na ličnu odgovornost, te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča.
 • Organizator zadržava pravo izmjene programa izleta u slučaju nepredviđenih okolnosti na terenu (vremenski uslovi, neprohodnost puteva i sl.)
 • U slučaju da izletnik odustaje novac se ne vraća, ali može naći zamjenu za rezervisano mjesto.
 • Organizator će kontaktirati izletnika samo u slučaju otkazivanja izleta ili zbog tehničkih problema u organizaciji (problem s prevozom i sl)
 • U slučaju kašnjenja učesnik je obavezan da se javi vodičima najmanje 15 min prije termina polaska da bi dobili eventualne alternativne upute.
 • Kako doći do alternativne lokacije je isključivo briga učesnika.
 • Maloljetna lica mogu učestvovati samo u pratnji staratelja.

Radujemo se još jednom susretu s prirodom uz planinarski pozdrav VEDRO!

(Visited 54 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments