Transparency International u BiH i Carnegie Fondacija Vas pozivaju na javnu diskusiju: Proširenje EU u eri geopolitike

9 apr
Rok prijave 17.04.2024
Ruska invazija na Ukrajinu snažno je uticala da se tema proširenja na velika vrata vrati u fokus pažnje donosilaca odluka kako na nivou EU, tako i u zemljama članicama.
Zemlje zapadnog Balkana već više od dvije decenije se nalaze u procesu integracije u EU, dok konačni cilj tog procesa – puno pravno članstvo u EU i dalje se ne nazire na horizontu.
U kojoj mjeri sve dominantniji geopolitički narativ može biti katalizator procesa proširenja EU i kakve to implikacije može imati na meritornost samog procesa i transformativnu moć EU, neka su od pitanja koja će se kroz javnu diskusiju tematizirati.
Neizostavno pitanje spoljnih uticaja drugih aktera na sam proces takodje predstavlja bitnu perspektivu za ishod samog procesa o kojoj će biti riječi.
Prijave na učešće putem e-maila [email protected]
Panelisti:
· Dimitar Bechev – Predavač na Univerzitetu Oxford, stručnjak za međunarodne odnose, zapadni Balkan i EU, autor više knjiga.
· Maksim Samorukov – Stručnjak Carnegie Fondacije, bavi se temama odnosa Rusije i zemalja centralne i istočne Evrope i zapadnog Balkana.
· Tom de Waal – Stručnjak Carnegie Fondacije, bavi se temama političkih odnosa u istočnoj Evropi i regionu Kavkaza, autor više knjiga.
· Mladen Ivanić (TBC) – Bivši član predsjedništva BiH i bivši ministar spoljnih poslova BiH.
· Adnan Huskić – Predavač na Sarajevo School of Science and Technology.
(Visited 34 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments