Studentski pohod u Lukomir 2020

12 jun

Dragi pohodaši/ce,
Za sve studente i MLADE!!!

Molimo vas da popunite ovaj formular sa tačnim podacima.

https://forms.gle/e6i3oeG9mSTVT5M47

Nakon fenomenalnog pohoda na Skakavac od oko 1000 pohodaša, idemo dalje da planinarimo i posjećujemo prelijepe destinacije Bosne i Hercegovine. Veliki broj vas je tražilo da posjetimo Lukomir i poslušali smo vaše želje. 🙂 Ova ruta je kraća i manje zahtijevna od pohoda na Bukovik i Skakavac.

Lukomir je planinsko selo koje se nalazi na južnim obroncima Bjelašnice na 1495 metara nadmorske visine, što ga čini najvišim naseljenim mjestom Bosne i Hercegovine i jedinim preko 1300 m. Na osnovu stećaka koji se nalaze u selu i koji potiču iz 14. i 15. vijeka, vjeruje se da je selo bilo naseljeno i prije više stotina godina.

Polazak: SUBOTA 13.6 u 9:00 iz Kampusa UNSA
Cijena pohoda (prevoz i organizacija): 13,00 KM
Prijave: srijeda-četvrtak-petak od 11:00 do 17:00 u našoj kancelariji u Ferhadiji 24.

BROJ UČESNIKA OGRANIČEN!

RUTA:
autobusom:
(Kampus – Umoljani-Kampus)
pješke:
Umoljani- (pored kanjona Rakitnice) – Lukomir
Lukomir – (crveni klanac/Obalj) – Umoljani

COVID-19 NAPOMENE
Prema preporukama Kriznog Štaga FBiH dužni smo da poštujemo preporuke i naredbe prilikom realizacije ovog projekta.
U autobusu je OBAVEZNA distanca i korištenje zaštitnih maski i molimo vas da ponesete maske koje se moraju nositi unutar autobusa. U toku šetnje na otvorenom vodite računa od distanci, a maske su preporuka, nisu obaveza. Također vas napominjemo da izbjegavate fiziči kontakt i obavezno vodite računa o čistoči ruku i ostalim napomenama Kriznog štaba FBiH.

Pohod nije mnogo kondiciono zahtjevan, ali prigodna oprema, prije svega ugodna obuća, je obavezna. Ruta je dugačka oko 10 km u jednom smjeru i nije velika visinska razlika početne i ciljne tačke.
Vremenski je oko 2,5 do 3 sata hodanja (ne računajući pauze) u jednom smjeru. Dakle, nije toliko zahtjevna, ali na planini uvijek treba biti spreman i ne treba izazivati sreću.

Iako postoje izvori vode, ne možemo se na njih osloniti jer su možda presušili, tako da je dobro da ponesete dovoljnu količinu vode i hrane. Također u selu se kod mještana mogu naručiti jela (pite, pogače..) i to se radi na licu mjesta, ali očekujemo veći broj pohodaša, tako da se ne možete osloiti i ponesite sebi hranu, čokoladice i sl.

Najavljuje se sunčano vrijeme, tako da vjerujemo da će se prognoze i obistiniti.

SVI UČESNICI POHODA SE OBAVEZUJU DA ĆE PRATITI UPUTE ORGANIZATORA I PREUZIMAJU ODGOVORNOST ZA SVOJE PONAŠANJE.

(Visited 168 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments