Studentske stipendije Općine Velika Kladuša za akademsku 2019/20. godinu

20 dec
Rok prijave 01.01.2020

Općina Velika Kladuša objavila je Konkurs za dodjelu 125 stipendija studentima prvog i drugog ciklusa studija po Bolonjskom sistemu, kao i studentima prve do šeste godine po starom sistemu školovanja (zavisno od dužine trajanja studija) za akademsku 2019/20. godinu.

Pravo na dodjelu općinskih stipendija imaju redovni studenti koji imaju prebivalište na području općine Velika Kladuša u trajanju od najmanje pet godina, bez prekida, računajući od datuma objave Konkursa za dodjelu stipendije, uz uslove da se prvi put upisuju kao redovni studenti određene godine studija na jednoj od državnih visokoškolskih ustanova u Bosni i Hercegovini, da nisu korisnici druge stipendije, da nemaju status apsolventa i da ispunjavaju i druge uslove iz Odluke o stipendiranju studenata u akademskoj 2019/2020. godini.

U konkursu se navodi da pravo na stipendija imaju i svi izuzetno uspješni studenti (student koji je prvi put upisan na prvu godinu studija i koji je proglašen učenikom generacije u srednjoj školi ili je sa prosjekom ocjena 5,0 u završnom razredu srednje škole, studenti II ciklusa koji su proglašeni za studenta generacije I ciklusa, studenti koji su u prethodnoj akademskoj godini imao prosječnu ocjenu 9,00 ili veću, studenti koji su osvojili prvo, drugo ili treće mjesto na međunarodnim takmičenjima u znanju ili sportu u kalendarskoj godini koja prethodi akademskoj godini u kojoj se vrši dodjela stipendije), svi najteži socijalni slučajevi (student bez oba roditelja; student sa tjelesnim oštećenjem od najmanje 60%; student bez roditeljskog staranja), po četiri studenta za svako deficitarno zanimanje (doktor medicine; magistar farmacije; diplomirani veterinar ili doktor veterine; diplomirani logoped i audiolog ili defektolog, master ili bachelor logopedije i audiologije ili defektologije; diplomirani inženjer, master ili bachelor geodezije; diplomirani inženjer, master ili bachelor informatike; diplomirani inženjer, master ili bachelor arhitekture i diplomirani inženjer, master ili bachelor građevine) i određeni broj studenata iz kategorije socijalni slučaj (na osnovu bodovanja slijedećih elemenata: godina studija; uspjeh u prethodnoj godini studija (školovanja); broj članova domaćinstva; invalidnost roditelja studenta (tjelesna ili radna); student bez jednog roditelja; student neutvrđenog očinstva; student rastavljenih roditelja ili student samohranog roditelja; broj studenata iz domaćinstva; broj učenika u osnovnoj i srednjoj školi i mjesečni prihod po članu domaćinstva).

Stipendije se dodjeljuju za 10 mjeseci, za period od 01. oktobra 2019. godine do 31. jula 2020. godine, u mjesečnim iznosima od po 200,00 KM.

Prijavu na Konkurs za dodjelu stipendija u akademskoj 2019/20. godini sa orginalima ili ovjerenim kopijama dokumenta, kandidati predaju u šalter sali Općine Velika Kladuša, neposredno ili putem pošte na adresu: Općina Velika Kladuša, Služba za upravu, društvenih djelatnosti i zajedničke poslove, sa naznakom „Prijava na konkurs za stipendiju“, Ul. Hamdije Pozderca br. 3, 77230 Velika Kladuša, a dodatne informacije kandidati mogu dobiti na telefon: 037-770-030 lokal 231 ili e-mailom [email protected].

Konkurs ostaje otvoren do 1. januara 2020. godine, a za više detalja pogledati. Više informacija možete pronaći ovdje.

(Visited 70 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments