Stolperstein priče: Komemoracija i sjećanje današnjice

24 apr
Rok prijave 29.04.2024
Stolperstein priče: Komemoracija i sjećanje današnjice
Kamen spoticanja (njem.: Stolperstein, engl.: stumbling stone ili stumbling block) je projekt njemačkog umjetnika Guntera Demniga. To su male betonske kocke na kojima je ugravirano ime te datumi rođenja i smrti žrtava nacističkog režima.
Ovim putem vas pozivamo da se pridružite Inicijativi mladih za ljudska prava u Bosni i Hercegovini (YIHR BiH) na okruglom stolu koji se održava u sklopu projekta postavljanja ovih Stolpersteine ploča u Sarajevu 29.04.2024. u 14:00h u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine (Sime Milutinovića Sarajlije 7).
Na okruglom stolu će učestvovati predstavnici jevrejske zajednice u Bosni i Hercegovini, te predstavnici nevladnih orgnizacija u BiH koji se bave temom suočavanja sa prošlošću i komemoracijom, kao i Anna Thomas – predstavnica Stolpersteine tima u inostranstvu. Vaše prisustvo je jednako bitno u razgovoru o važnosti kolektivnog sjećanja, komemoracije, te zalaganja za ljudska prava i rješavanja konflikata – naročito u današnjem dobu.
Za sva dodatna pitanja možete nas kontaktirati na e-mail:
Vidimo se uskoro!
(Visited 44 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments