Stipendije Vlade Republike Češke za akademsku 2024/25 godinu

7 aug
Rok prijave 30.09.2023

 

 

 

Saznajte više o uslovima za dodjeljivanje stipendija Vlade Republike Češke za akademsku 2024./25. godinu.

Ko može da se prijavi za stipendije Vlade Republike Češke?

Kandidati moraju:

  • biti građani Bosne i Hercegovine, te imati trajni boravak u Bosni i Hercegovini
  • biti spremni da počnu i uspješno završe čitav program univerzitetskog studija (postdiplomski ili doktorski) u Republici Češkoj, i to na jednom od javnih univerziteta
  • do prije početka studiranja u Češkoj završiti prethodni stepen obrazovanja (kandidati za postdiplomski moraju da završe dodiplomski itd.).

Kandidati sa dvojnim državljanstvom, od koje je jedno iz EU, nemaju prava da se prijave za vladinu stipendiju, kao ni studenti sa trajnim boravkom u Republici Češkoj.

Koji smjer, koji program i na kojem jeziku mogu da studiram uz stipendije Vlade Republike Češke?

Stipendije Vlade Republike Češke za akademsku 2024/25. godinu se nude:

  • Postidiplomske programe na češkom jeziku (program obuhvata jednogodišnje obavezno studiranje češkog jezika i prepreme za prijemni ispit iz oblasti za koju se student prijavljuje). Stipendije se dodjeljuju samo za programe  iz odabranih područja studija u kojima je nastava na češkom jeziku:  (1) Poslovanje i administracija (2) Prirodne nauke, matematika i statistika, (3) Poljoprivreda, šumarstvo, ribarstvo i veterina (4) Informatika i komunikacijske tehnologije (ICT), (5) Inžinjerstvo, proizvodnja i građevinarstvo.  Nakon završene pripremne godine studenti polažu prijemni ispit. Uspješno polaganje prijemnog ispita je uslov za nastavak stipendije.
  • Postdiplomske i doktorske programe na engleskom jeziku (program pretpostavlja dovoljno znanje engleskog jezika, koje se provjerava putem testa). Programe na engleskom jeziku nude samo određeni univerziteti. Stipendije se dodjeljuju samo za programe  iz odabranih područja studija u kojima je nastava na engleskom jeziku:  (1) Poslovanje i administracija (2) Prirodne nauke, matematika i statistika, (3) Poljoprivreda, šumarstvo, ribarstvo i veterina (4) Informatika i komunikacijske tehnologije (ICT), (5) Inžinjerstvo, proizvodnja i građevinarstvo.

Ako niste sigurni da li Vaš preferirani smjer studiranja odgovara ponudi stipendija Vlade Republike Češke, probajte popuniti online prijavu (vidite uputstva ispod) ili se obratite osoblju Ambasade Republike Češke (kontakt možete pronaći u tekstu ispod).

Kako da se prijavim i kakav je rok?

Studenti, koji ispunjavaju sve gore navedene uslove moraju popuniti ONLINE prijavu na adresi http://registr.dzs.cz/registr.nsf

Prijava mora biti popunjena najkasnije do 30. septembra 2023. godine. Ovog dana će sistem biti zatvoren i popunjavanje aplikacija neće više biti moguće.

Šta će se desiti nakon što se online prijavim?

Nakon uspješno završene prijave ćete dobiti e-mail sa potvrdom Vaše registracije i sa informacijom od kada i na koji način će Vam biti omogućeno polaganje testa opštih sposobnosti za studiranje (i testa znanja engleskog jezika, ukoliko budete izabrali smjer studiranja na engleskom jeziku). Testovi se polažu online. Svaki student polaže test individualno.

Test opštih sposobnosti za studiranje traje 30 minuta, sadrži 15 pitanja i moguće je polagati ga na dva različita jezika (engleski ili češki). Student prije početka testiranja sam izabere jezik, na kojem će test polagati. Upozoravamo da nakon ovog izbora, promjena jezika na kojem ćete polagati ovaj test nije više moguća!!!

Test znanja engleskog jezika (za one koji su izabrali smjer i program na engleskom jeziku) traje 60 minuta i sadrži 100 pitanja podijeljenih u 4 sekcije.

Testovi se za svakog pojedinačnog kandidata automatski generišu. Procjena testa se vrši centralno, putem elektronskog registra, odmah nakon testiranja. Uposlenici Ambasade ne učestvuju u ocijenjivanju.

Kada ću saznati da li sam primljen/a?

U aprilu/maju 2024. godine će se u Pragu sastati posebna komisija za stipendije, koju čine predstavnici Ministarstva obrazovanja, omladine i sporta Republike Češke i drugih nadležnih institucija, koja će donijeti definitivnu odluku o dodjeljivanju stipendija. Na osnovi odluke će Ministarstvo putem Ambasade na kraju maja/početkom juna 2024. godine dostaviti uspješnim studentima definitivno rješenje o dodjeljenju stipendije. Zajedno sa rješenjem će primljeni studenti dobiti poziv da apliciraju za dozvolu za dugotrajni boravak u Republici Češkoj u svrhu studiranja.

Oni koji žele da studiraju na češkom jeziku mogu da vrijeme između slanja dokumentacije i dobivanja rješenja o dodjeli stipendije iskoriste za pripremu – studiranje češkog jezika. Češki jezik je moguće učiti na Filozofskom fakultetu u Sarajevu (lektorat češkog jezika).

Kome se obratiti za dodatni savjet ?

Obratite se Ambasadi Republike Češke u Bosni i Hercegovini putem e-maila (adresa: [email protected]), rado ćemo Vam pomoći.

Poslušajte iskustva kolega i kolegica koji su naši stipendisti u Češkoj: https://bit.ly/stipendisti-video

Pogledajte još informacije o studiranju na univerzitetima u Republici Češkoj: www.studyin.cz

Za opšte informacije o Republici Češkoj preporučujemo web stranicu: http://www.czech.cz.

Za detaljnije informacije o programu stipendiranja Vlade Republike Češke možete također da pročitate opšta pravila za dodjeljivanje stipendija Vlade Republike Češke na: http://registr.dzs.cz/registr.nsf/dispozice_eng.pdf

Izvor: mzv.cz

(Visited 15 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments