Stipendije Ministarstva za pitanja boraca i ratnih vojnih invalida USK za ak. 2019/20. godinu

4 sep
Rok prijave 12.09.2020

Ministarstvo za pitanja boraca i ratnih vojnih invalida Unsko-sanskog kantona raspisalo je Konkurs za dodjelu stipendija studentima boračkih kategorija sa područja Unsko-sanskog kantona.

Stipendije se dodjeljuju za deset mjeseci akademske godine 2019/20. godine, a pravo na dodjelu stipendija imaju redovni studenti studija na visokoškolskim ustanovama prvog i drugog ciklusa studiranja uz uslove da su lica iz člana 2. Zakona o dopunskim pravima branilaca i članova njihovih porodica kao i djeca dobitnika ratnog priznanja ili odlikovanja, ratnog vojnog invalida, umrlog ratnog vojnog invalida, demobiliziranog branioca, organizatora otpora, dobrovoljca, veterana i učesnika rata, djeca umrlog demobiliziranog branioca, starosti do 25. godine života, s tim da djeca poginulog, umrlog, nestalog branioca mogu ostvariti pravo na stipendiju bez obzira na godine života, pod uslovom da ispunjavaju ostale uslove popisane Pravilnikom o kriterijima za dodjelu stipendija studentima boračkih kategorija sa područja Unsko-sanskog kantona, da ne primaju neku drugu stipendiju ili kredit, da imaju prijavljeno mjesto prebivališta na području Unsko-sanskog kantona i u općinama Prijedor, Bosanski Novi, Bosanska Dubica, Bosanska Gradiška i Bosanska Kostajnica, u kontinuitetu najmanje godinu dana, da nisu korisnici subvencija za troškove školovanja, smještaja ili ishrane iz Budžeta Unsko-sanskog kantona, da su u tekućoj akademskoj godini prvi put upisali određenu studijsku godinu, s tim što pravo na sudjelovanje neće imati podnosioc zahtjeva koji je već bio korisnik prava na stipendiju za određenu studijsku godinu za koju ponovno podnosi zahtjev i da nisu zaposleni na određeno ili neodređeno vrijeme.

Sredstva za stipendiranje studenata osiguravaju se u Budžetu Unsko-sanskog kantona budžetskog korisnika Ministarstva za pitanje boraca i ratnih vojnih invalida, a pojedinačni iznos stipendije i broj stipendista utvrđuje svojom odlukom Vlada Unsko-sanskog kantona.

Zahtjev za dodjelu stipendije sa potrebnom dokumentacijom, podnosi se Ministarstvu za pitanje boraca i ratnih vojnih invalida Alije Đerzeleza 6 Bihać, putem pisarnice Vlade Unsko-sanskog kantona, a obrazac zahtjeva, zainteresovani kandidati mogu preuzeti u Ministarstvu za pitanje boraca i ratnih vojnih invalida i Odjeljenjima za boračko-invalidsku zaštitu općina Unsko-sanskog kantona.

Konkurs ostaje otvoren do 12. septembra, a za više detalja pogledati Konkurs Ministarstva za pitanja boraca i ratnih vojnih invalida Unsko-sanskog kantona za dodjelu stipendija studentima boračkih kategorija sa područja Unsko-sanskog kantona za ak. 2019/20. godinu.

(Visited 48 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments