Stipendije Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK za ak. 2022/23. godinu

29 apr

]

Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona objavilo je Konkurs za dodjelu stipendija redovnim studentima prvog i drugog ciklusa studija s prebivalištem na području Zeničko-dobojskog kantona za akademsku 2022/2023. godinu.
Pravo učešća na konkursu imaju redovni studenti prvog ili drugog ciklusa studija na visokoškolskim ustanovama u Bosni i Hercegovini ili izvan Bosne i Hercegovine, bez obzira na način finansiranja studija (redovni koje finansira osnivač visokoškolske ustanove i redovni samofinansirajući), uz uslove da imaju prebivalište na području Zeničko-dobojskog kantona, da su upisali ljetni semestar akademske 2022/2023. godine i da nisu stariji od 30 godina i da nisu ni u kakvom radnom odnosu, dok pravo učešća na konkursu nemaju studenti koji koriste usluge smještaja i ishrane u studentskim domovima, studenti koji primaju stipendiju od drugog stipenditora, studenti za koje je utvrđeno da su, protivno datoj izjavi u prethodnoj akademskoj godini, primili stipendiju od drugog stipenditora, studenti koji obnavljaju godinu studija, studenti koji su već jednom dobili stipendiju za određenu godinu studija na istom ili drugom fakultetu, studenti u statusu apsolventa i studenti koji su u akademskoj 2021/2022. godini ostvarili pravo na stipendiju kao studenti prve godine studija, a u akademskoj 2022/2023. godini ponovo upisali prvu godinu studija na nekom drugom fakultetu.
Iz Ministarstva napominju da kandidati čija ukupna mjesečna primanja porodice po članu domaćinstva prelaze 300 KM, što znači da ne ostvaruju bodove po osnovu materijalnog statusa, nemaju obavezu dostavljanja dokaza o statusu i primanjima za svakog člana domaćinstva, a smatraće se da je dokumentacija potpuna, a kandidati koji studiraju izvan Bosne i Hercegovine dužni su dostaviti uvjerenje koje izdaje visokoškolska ustanova prevedeno na jedan od službenih jezika BiH, kao i informaciju o sistemu ocjenjivanja, ukoliko se razlikuje od sistema ocjenjivanja u BiH.
Prijave na konkurs sa potrebnom dokumentacijom dostaviti na pisarnicu grada/općine gdje student ima prebivalište ili putem pošte na adresu grada/općine, sa naznakom „Prijava na konkurs za dodjelu stipendija Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport”.

Konkurs je otvoren 15 dana od dana objavljivanja (25.04.2023.), a za više detalja pogledati Konkurs Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK za dodjelu stipendija studentima I i II ciklusa studija za akademsku 2022/23. godinu.

(Visited 59 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments