Škola drugačijih sjećanja u Istočnoj Bosni

25 jul
Rok prijave 06.08.2021

Inicijativa mladih za ljudska prava u Bosni i Hercegovini (YIHR) u saradnji sa Mirjanom Trifković, mirovnom aktivistkinjom, uz pomoć podrške Američke ambasade u Bosni i Hercegovini organizuju po peti put Školu drugačijih sjećanja u Istočnoj Bosni – Gornjem Podrinju od 18. do 22. avgusta 2021. godine.

Šta je Škola drugačijih sjećanja?

Škola drugačijih sjećanja je ljetni edukativni program baziran na studijskim posjetama čiji je cilj razmjena iskustava lokalne zajednice, aktivista/kinja za ljudska prava, predstavnika/ca vjerskih zajednica, historičara/ki, žrtava i svjedoka/inja o procesu pomirenja i suočavanja sa prošlošću. Škola obuhvata posjete mjestima stradanja i ratnih zločina iz Drugog svjetskog rata i posljednjeg rata u Bosni i Hercegovini od 1991. do 1995. godine, povezujući iskustva zajednica sa šireg područja jedne regije.

Aktivnosti Škole obuhvataju obilaske mjesta stradanja, koncentracionih logora, vjerskih objekata, mezarja i grobalja, spomenika i memorijala. Od 2016. godine je Škola regionalnog karaktera, te se učesnicima i učesnicama iz BiH pridružuje i manja grupa iz susjednih zemalja – Hrvatske, Srbije i Crne Gore. Zbog situacije sa COVID-19, ove godine će Škola biti održana na državnom nivou. Učesnici dolaze iz različitih dijelova Bosne i Hercegovine, u skladu sa motivacijom za učešće trudimo se da bude etnički i gender izbalansirana grupa.

O ovogodišnjem programu:

Škola drugačijih sjećanja u Istočnoj Bosni – Gornjem Podrinju se realizuje u periodu od 18. do 22. avgusta 2021. godine, tako što okuplja učesnike i učesnice 18. avgusta u Sarajevu odakle kreće prema Goraždu gdje je baza Škole. Škola potom nekoliko dana provodi u Goraždu odakle se ide u obilaske lokaliteta uzduž Gornjeg Podrinja, sve do povratka u Sarajevo 22. avgusta kada se završavaju aktivnosti Škole.

U sklopu ovog programa učesnici i učesnice će imat priliku posjetiti širu okolinu Foče, Goražda i Višegrada, poput Tjentišta, Jošanice, Rorova, Bikovca i Pionirske ulice,  različitih muzeja i drugih mjesta, te saznati više o neispričanim pričama iz ovoga kraja. Osim posjeta, biće organizovane i posebne projekcije filmova i tematske diskusije.

Zašto je bitan ovaj program?

Kroz Školu drugačijih sjećanja mladi imaju priliku da slušaju potpuno različite priče o istim događajima od različitih aktera koji su direktno ili indirektno učestvovali u tom događaju. Ako ste postavili pitanje, pa kako će saznati tačnu istinu šta se tamo desilo, i neće dobiti odgovor na pladnju, nego će imati priliku da čuju lokalni narativ tih mjesta na osnovu više različitih mišljenja o istom događaju, imaće priliku da propituju, istražuju i saznaju više o događajima iz bliže i dalje prošlosti koja i danas oblikuje odnose u našem društvu.

Škola drugačijih sjećanja u Istočnoj Bosni uključuje komunikaciju sa mladima različitih navika, uvjerenja i ukazivanja da učešćem na Školi sa pripadnicima sva tri konstitutivna naroda ne predstavlja korak ka nacionalnoj izdaji kako većina smatra, već upravo suprotno, da se radi o ljudima sa širokim pogledom na svijet za razliku od onih koji se stalo ističu. Zajedno sa tim mladim ljudima pokušavamo da ukažemo kada po strani ostave sve istorijske istine, kolektivne traume iz prošlosti, “nacionalne interese”, te mitove i stereotipe o sebi i drugima s kojima nas, od porodice, preko školskog programa do medija, od malih nogu brižljivo filuju – u Bosni i Hercegovini ćete, u svim njenim kutcima i sokacima, moći upoznati ljude koji su od ponašanja, preko kulture do načina razmišljanja, po svemu slični vama, i s kojima ćete moći prijateljski popričati i doći do zaključka da samo zajednički trebamo tragati za istinom i pri tom ne trebamo zanemariti najvažnije ljudske vrijednosti.

Obaveze nakon škole:

Nakon Škole učesnici i učesnice će imati zadatak da napišu kratki esej u kojem će da se osvrnu na znanja i utiske stečene na Školi, te tim putem podijele svoje iskustvo. Eseji će biti napisani pod mentorstvom osoblja YIHR BiH te objavljeni na društvenim mrežama.

Kako se prijaviti?

Uslovi za prijavu učesnika i učesnica sa područja Bosne i Hercegovine:

  • Dobrodošli su svi učesnici i učesnice koji/e će na dan početka Škole biti punoljetni/e (imati 18 i više godina).
  • Ohrabruje se učešće oba pola, kao i ravnomjerna i ravnopravna zastupljenost učesnika/ca iz različitih krajeva Bosne i Hercegovine, što će biti jedan od kriterija izbora učesnika/ca.
  • Posebno se ohrabruje učešće učesnika/ca koji/e ranije nisu imali/e priliku učestvovati u programima koji se bave suočavanjem s prošlošću i tematikom ratnih zločina.
  • Prijave se najkasnije zaključno sa 6. avgusta 2021. godine popunjavaju obrascem na linku: PRIJAVA
  • Nepotpune i neblagovremene prijave neće biti uzete u razmatranje.

Najkasnije 10. avgusta će svi/e prijavljeni/e biti obaviješteni/e o ishodu prijave.

Više informacija:

Tokom trajanja programa je učesnicima i učesnicama osigurana hrana, osvježenje, smještaj i prijevoz.

Za sve dodatne informacije nas možete kontaktirati putem e-maila na [email protected]

Iskusite jedan drugačiji pristup izučavanju procesa suočavanja sa prošlošću kroz pogled i priču onih koji su zločine preživjeli ili onih koji sjećanje na zločin nose preko priča prenošenih sa generacije na generaciju. Propitujte ovakav pristup, istražujte i saznajte više o događajima iz bliže i dalje prošlosti koji danas oblikuju odnose u našem društvu.

yihr.ba

(Visited 2 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments