S I M P O Z I J: Sjećanje na ratove u Europi: doprinos mirnoj budućnosti?

22 maj
Rok prijave 31.05.2024

Kako možemo raditi s mladima u Francuskoj, Njemačkoj i Bosni i Hercegovin, kroz prisjećanje na strašna ratna dešavanja i zajednički doprinosimo mirnoj budućnosti?

Nadolazeća 80. godišnjica masakra u Oradour-sur-Glaneu 10. juna, kada su njemačke okupacijske snage ubile 643 stanovnika, postavlja pitanje kako se sjećanje na takve zločine rata može njegovati u obrazovnom radu sa mladima u Francuskoj, Njemačkoj, Bosni i Hercegovina i šire. U tu svrhu Francusko-njemačka kancelarija za mlade (FGYO) i Fondacija Sjećanje, odgovornost i budućnost (EVZ) organiziraju simpozij u Oradour-sur-Glaneu i Limogesu od 2. do 6. jula u saradnji sa Regionalnom kancelarijom za saradnju mladih ( RYCO) i Centre de la mémoire Oradour-sur-Glane (CMO).

Masakr u Oradour-sur-Glaneu 10. juna 1944. i kasniji ratni zločini, poput onih počinjenih u Srebrenici u ljeto 1995., ostavili su duboke ožiljke u sjećanju lokalnog stanovništva. Pitanje treba li i kako njegovati sjećanje na takve traumatične događaje u kontekstu međunarodnih susreta mladih otvara složeno polje rasprave. Zašto bismo se suočavali s bolnim poglavljima naše novije historije u kontekstu međunarodnih susreta mladih? Može li ovaj dijalog doprinijeti obrazovanju za mir? Što je važno i smisleno iz obrazovne perspektive? Koji su metodološki i pedagoški pristupi prikladni?

Zajedno sa stručnjacima za međunarodno obrazovanje mladih, osobljem spomen-područja i historičarima iz Francuske, Njemačke i Bosne i Hercegovine, želimo istražiti ova pitanja u Oradour-sur-Glaneu, mjestu prožetom historijom. Željeli bismo razgovarati o vašim iskustvima u kontekstu međunarodnog obrazovanja mladih u vezi s ovim temama i inovativnim metodološkim i obrazovnim pristupima. Dodatno, planirana je posjeta spomen mjestu i spomeniku u Oradouru sur-Glane, u pratnji osoblja iz Centre de la mémoire d'Oradour. Cilj je pružiti prostor stručnjacima iz različitih područja i zemalja za razmjenu ideja o obrazovanju o sjećanju i umrežavanje.

Glavni jezik programa bit će engleski, uz mogućnost prijevoda na njemački, francuski i bosanski/hrvatski/srpski jezik.

Pozivamo vas da budete naši učesnici! Prijave su otvorene do 31. maja.

CILJEVI

 • Potaknuti profesionalnu razmjenu o obrazovanju o sjećanju
 • Podići svijest o različitosti načina suočavanja s prošlošću
 • Umrežiti aktere koji žele provoditi projekte na tu temu u nadolazećim godinama
 • Predstaviti inovativne obrazovne materijale, poput alata ‘Rat(ovi) u Europi. Zajedničko iskustvo, kolektivno sjećanje? – Njemačka, Francuska, Bosna i Hercegovina’ i novi digitalni alat Cartorik, te razgovarati o njihovoj upotrebi u različitim kontekstima
 • Prikupiti/dijeliti materijale/iskustva
 • Razviti preporuke

REGISTRACIJA

 • Mjesto i datum:
  • Mjesto: Centre de la mémoire Oradour-sur-Glane, Hotel Kyriad u Limogesu
  • Smještaj u Limogesu
  • Termini: od 2. do 6. jula 2024
  • Jezik simpozija: engleski, uz mogućnost prijevoda na njemački, francuski i bosanski/hrvatski/srpski.
 • Ciljna skupina
  • Stručnjaci za međunarodno obrazovanje mladih, osoblje memorijalnih centara, historičari iz Francuske, Njemačke i Bosne i Hercegovine
  • Poznavanje engleskog jezika: srednje
  • Broj učesnika je ograničen na 10 osoba po zemlji

FGYO će pokriti troškove smještaja (dvokrevetna soba, puni pansion), troškove programa i putne troškove (putovanje do i od Limogesa do najviše 200 eura za učesnike iz Francuske, 350 eura za učesnike iz Njemačke i 400 eura za učesnike iz Bosne i Hercegovine). Dolazak u Limoges je planiran 2. jula prije 19:00 sati i odlazak iz Limogesa 6. jula nakon doručka. Učesnici moraju biti prisutni tokom cijele konferencije.

Registrirajte se online na: https://www.fgyo.org/form/remembering-the-wars-in-europa

Molimo vas da svoju prijavu pošaljete do 31. maja. Broj učesnika je ograničen na 10 osoba po zemlji. Ako broj prijava premašuje raspoloživa mjesta, tim će napraviti odabir na temelju detalja motivacije navedenih u obrascu za prijavu. Potvrdu o učešću/selekciji dobit ćete nakon isteka roka za prijavu.

Obavijestit ćemo vas do 4. juna je li vaša registracija prihvaćena.

KONTAKT

Anne Schindler (Projektna službenica ‘Living Remembrance’)

Tel. +49 30 288 757 66

E-Mail: [email protected]

Franco-German Youth office

Molkenmarkt 1, 10179 Berlin

 

(Visited 114 times, 2 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments