Road to EU

9 feb

Pođite sa nama na #RoadToEU🇪🇺 gdje ćemo proći kroz put 🇧🇦 BiH ka Evropskoj uniji i upoznati se sa stvarima koje BiH treba da ispuni za članstvo u EU.

#RoadToEU🚗 će vas upoznati sa procesima koji su do sada ostvareni, kao i sa svih 14 prioriteta 📑 koje treba da se ispune za članstvo u EU.

🛫 Put je počeo tako što su zemlje Balkana potpisale sporazum o stabilizaciji i pridruživanju 2008. godine, a stupio je na snagu 1. juna 2015. godine. Zatim je Bosna i Hercegovina je podnijela zahtjev za članstvo u EU 15. februara 2016. godine.

Vijeće je 20. septembra 2016. godine donijelo zaključke o tom zahtjevu, u kojima je pozvalo Komisiju da dostavi svoje mišljenje koje je objavilo u maju 2019. godine u kojem je utvrdila 14 ključnih prioriteta za otvaranje pregovora o pristupanju EU.

Bosna i Hercegovina je u decembru 2022. godine dobila status zemlje kandidata za članstvo u EU pod pretpostavkom da će implementirati korake navedene u Komunikaciji Komisije iz oktobra 2022. o politici proširenja u cilju jačanja vladavine prava, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, migracije, upravljanja i osnovna prava.

Kampanja se realizuje u okviru projekta ,,METAVOICE – Youth Voices in Digital Space”, koji realizuje PRONI Centar za omladinski razvoj, a finansijski podržava Ministarstvo vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država. 🇺🇸

(Visited 99 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments