Registracija obrta – od prvog dana registracije do početka rada

15 sep

Drugi dan registracije obrta izgleda tako što CIPS prijavu preuzimate u MUP-u svog prebivališta. Kopija lične karte vam je također potrebna. Oba dokumenta kopirajte i ovjerite u više primjeraka.

Ukoliko ste vlasnik prostora uz obrazac predlažete dokaz o vlasništvu – taksu od 5.00 KM kupite prije nego odete u Zemljišnoknjižno odjeljenje (ZK ured) koje se nalazi unutar Općinskog suda u Sarajevu

Taksu možete kupiti na trafici INovina koja se nalazi kod BBI centra. Savjet kupite dodatnih 15.00 KM Sudske takse jer će vam trebati i za Uvjerenje da nije izrečena zabrana obavljanja tražene djelatnosti u zadnje dvije godine.

Red za izdavanje ovog uvjerenja je bio baš dug, međutim prijateljica Elma me prije informisala da je potrebna taksa od 15.00 KM, tako da nisam izlazila naknadno po nju. Tu popunite obrazac Zahtjev za davanje podataka iz prekršajne evidencije – priložite taksu i Uvjerenje dobijete u roku od 10 minuta dok Vas službenici provjere u sistemu.

Uvjerenje o poslovnoj sposobnosti vadite prema opštini prebivališta. U mom slučaju Služba socijalne zaštite Općina Vogošća. Predate zahtjev i u roku od 2 dana sa administrativnom  taksom od 6.00 KM dođete po uvjerenje.

Uvjerenje Poreske uprave o izmirenim poreskim obavezama također vadite prema opštini prebivališta. Predate zahtjev i na uvjerenje čekate 2 dana.

(Visited 117 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments