Regionalni nagradni konkurs: Spasimo putopis 2021.

19 jan
Rok prijave 15.02.2021

 

Treću godinu zaredom, Klub putnika raspisuje regionalni nagradni konkurs/natječaj „Spasimo putopis“.

Kao i prethodnih godina, putopis definišemo u najširem mogućem smislu. Posmatrajte ga kao okvir u koji možete strpati bilo šta – od geološke studije do ljubavne priče. Upravo to želimo od vas! Upotrebite putovanje kao odskočnu dasku da ispričate svoju priču. Putovanje nije kilometraža. Mera putovanja je dužina unutrašnjeg puta, onog pređenog u sebi. Razlika između onoga što smo bili na početku, i onoga što smo na kraju. Pišite o nečemu što vam se dogodilo, bilo to u spoljašnjem ili unutrašnjem svetu. Manje se bavite opisima već milion puta opisanih mesta, a više opisima svojih unutrašnjih pejzaža, o kojima niko sem vas nije kompetentan da govori. Putovanje je tu samo izgovor za stvaranje, dekor za priču.

Za nama je jedna teška godina. Godina u kojoj nije bilo mnogo kretanja, ali je bilo mnogo bola, borbe, razmišljanja i preispitivanja. Kreativni rad može biti dobar način da svoja osećanja, čak i ona najteža, kanališemo u nešto produktivno. „Stvaralački rad, ma koliko dobar ili loš bio, predstavlja alat za duhovni rast. Pevajte pod tušem. Plešite uz radio. Pričajte priče. Napišite pesmu i pošaljite je prijatelju, makar to bila i loša pesma. Dobićete fantastičnu nagradu: stvorićete nešto.“ – Kurt Vonnegut

Najbolje priče iz 2019. možete videti ovde, a iz 2020. ovde. Neke od priča ušle su u našu putopisnu zbirku Divlji gradovi.

TEHNIKALIJE

1) Svaki autor ima pravo da pošalje najviše tri priče. Nema minimalne ni maksimalne dužine. Putopisi moraju biti na nekoj varijanti sr-hr-bh-cg jezika.

2) Prednost imaju radovi nastali radi ovog konkursa. Molimo vas da naznačite da li je putopis ranije objavljivan.

3) Nemojte slati fotografije.

4) Nemojte slati tekstove koji se očigledno ne uklapaju u propozicije (neobjavljene romane itd).

5) Žiri zadržava pravo da ne proglasi pobednika, ili da proglasi samo prvo, samo drugo ili samo treće mesto.

6) Rezultati će biti objavljeni 15.03.2021, na sajtu Kluba putnika.

7) Radove šaljite na adresu [email protected], u poruci naslovljenoj “Konkurs 2021”.

8) Za dodatna pitanja, tu je odgovarajuća forumska tema.

9) Rok za slanje radova je 15.02.2021.

ŽIRI I KRITIKE

Članovi ovogodišnjeg žirija su Lana Bastašić, Lazar Pašćanović, Nikola Kuprešanin, Pavle Aleksić, Slađana Nina Perković i Uroš Krčadinac.

Ove godine uvodimo i jednu novinu: sve priče koje uđu u uži izbor dobiće komentare od članova žirija. Znamo koliko je takva povratna informacija dragocena, i koliko je teško dobiti je. Nadamo se da ćemo vam time pomoći da unapredite svoje pisanje, tako da priče sledeće godine budu još bolje.

NAGRADE

Prva nagrada iznosi 200 evra. Druga nagrada iznosi 100 evra a treća nagrada 50 evra.

Neke od priča koji uđu u užu selekciju biće objavljene na sajtu Kluba putnika, uz dozvolu autora. Postoji mogućnost da najbolji radovi budu uključeni u neku od budućih štampanih antologija.

 

Konkurs

(Visited 4 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments