Reconnect 2019: Kako se proširit na međunarodno tržište

25 jun

Tema ovogodišnjeg događa povezivanja je “Međunarodni rast i mogućnosti koje su na raspolaganju bh. firmama”

Već četvrtu godinu za redom, Restart organizira događaj umrežavanja za dijasporu i bh. firme. Cilj ovogodišnjeg skupa je razmjena znanja stručnjaka iz dijaspore o tome kako se bh. kompanije mogu pozicionirati na međunarodnom tržištu.

Restart će ugostiti uspješne stručnjake u našoj dijaspori koji predstavljaju neke od sljedećih industrija: arhitektura, IT, proizvodni sektor, finansijske usluge, marketing i prodaja i podrška korisnicima.

Događaj će pokušati odgovoriti na sljedeća pitanja:

  • kako prepoznati međunarodne mogućnosti u fokusiranim industrijama;
  • izgradnja saradnje – i eventualno partnerstava – između profesionalaca iz dijaspore i bh. kompanija;
  • uloga profesionalaca iz dijaspore u potencijalnom rastu bh. kompanija, njihovo uključivanje i spremnost da pomognu bh. kompanijama u njihovom međunarodnom marketingu i prodaji,
  • šta ne treba raditi kada se širi na međunarodna tržišta i kako osigurati kvalitetne međunarodne klijente za svoje proizvode i usluge.

Glavni grad Bosne i Hercegovine će i ove godine biti domaćin najvećeg poslovnog skupa dijaspore “Reconnect”. Skup je zakazan za 15. august, a realizirat će se uz podršku USAID Projekta “Diaspora Invest”. Organizatori su otvorili poziv za prijavu potencijalnih prezentacija uspješnih članova i članica bh. dijaspore. Poručuju da sa intereaktivnim pristupom žele unaprijediti rezultate poslovnog povezivanja kroz ovu konferenciju. Govornici iz dijaspore bi trebali svoje prezentacije fokusirati na međunarodnom rast i mogućnosti koje su na raspolaganju bosanskohercegovačkim firmama na međunarodnom tržištu. Predavači bi trebali u okviru svoje prezentacije odgovoriti na sljedeća pitanja: (1) kako prepoznati međunarodne mogućnosti u industriji u kojoj rade; (2) izgradnja saradnje – i eventualno partnerstva – između profesionalaca iz dijaspore i bh. kompanija; (3) uloga profesionalaca iz dijaspore u potencijalnom rastu bh. kompanija, spremnost da pomognu bh. kompanijama u njihovom međunarodnom marketingu i prodaji, (4) šta ne treba raditi kada se širi na međunarodna tržišta i kako osigurati kvalitetne međunarodne klijente za proizvode i usluge bh.kompanija.

“Želimo okupiti članove i članice bosanskohercegovačke dijaspore koji žele podijeliti svoje iskustvo rada u različitim biznis sektorima širom svijeta. S tim u vezi, ovogodišnji skup će imati nešto drugačiji koncept, pa smo odlučili u ranoj fazi pripreme događaja otvoriti poziv za našu dijasporu kako bi predložili svoje prezentacije u kojima bi podijelili svoja znanja, vještine te dali okvir mogućnosti za povezivanje sa lokalnim učesnicima”, poručuju organizatori “Reconnecta”.

“Tražimo uspješne, obrazovane i samouvjerene predstavnike bh. dijaspore koji žele podijeliti svoja iskustva i stručnost u industriji tijekom naše sesije razmjene znanja. Ako smatrate da imate znanje u biznisu koje bi bilo korisno drugima, tražite dobavljače u BiH, želite se povezati i biti spona prema međunarodnom tržištu, prijavite se i zabilježite ‘Reconnect’ u svom rasporedu”, dodaju organizatori.

Ovogodišnji ‘Reconnect’ se fokusira na informacijske tehnologije, proizvodnju i preradu, arhitekturu i inženjering, finansijske usluge, marketing, prodaju i podršku klijentima. “Vjerujemo da su ovo sektori u kojima domaća radna snaga može biti konkurentna na svjetskom tržištu, a upravo naša dijaspore može biti ključ povezivanja sa potencijalnim klijentima. Podijelite svoje iskustvo na ‘Reconnectu’ i budite pokretač kreiranja novih radnih mjesta i investicija u domovini”, zaključuju organizatori.

Više informacija o događaju i prijave ovdje.

FB event

(Visited 81 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments

Autor Merima Telarević