Ratne ljubavi

27 feb
Rok prijave 25.03.2024

Projekt “Ratne ljubavi” koncipiran je kao projekt koji putem kulture i različitih umjetničkih izraza, prikazuje ratno Sarajevo kroz ljubav i slobodu parova koji su ovjekovječili svoju ljubav tijekom rata u razdoblju od 1992. do 1995. godine.

U Sarajevu, koncerti, izložbe, predstave i filmovi, bili su duhovna hrana koja je građanima odvlačila misli od svakodnevnih strahota i stvarala pozitivan ambijent u kojem su se sretali, družili i zaljubljivali. Na hiljade ljudi u periodu od 1992. do 1995. godine stavilo je ruku na srce i izrecitovalo ljubavnu himnu „da“, odvaživši se poći u nepoznato i zajedno se suočavati sa nadolazećim olujama očekujući dugu poslije kiše.

I nakon toliko godina, rado se prisjećamo tih lijepih trenutaka koji su nam promijenili emocije u ratu, kada smo u nesreći nalazili sreću, dijelili strah i neizvjesnost, litru vode, cigaru, toplu ciglu ispod jorgana, leće, grah, makarone, konzerve, „lanč“ pakete i tabasco. Dijelili smo ljubav.

Hrabri brakovi u Sarajevu su bili inspiracija za mnoge tekstove, opjevane pjesme, napisane knjige, neispričane priče koje ćemo opet doživjeti na vašoj izložbi. Ovo je prilika da i vaša ljubav i hrabra priča bude ispričana i pretvorena u izložbu, obilježena muzikom tog doba. Vjerujemo da je svaka priča drugačija i posebna, i da će obogatiti kolekciju priča koja slavi moć ljubavi.

Do sada smo primili veliki broj vaših priča i fotografija i drago nam je vidjeti da ste oduševljeni idejom projekta. Vaše oduševljenje, podrška i odaziv zaista znače mnogo. Jasno je da ovaj projekt puno znači mnogima od vas, i to nas čini sretnima. Zbog velikog zanimanja za projekt “Ratne ljubavi”, odlučili smo produžiti rok za slanje fotografija i priča do 25. marta! Šaljite nam svoje priče, fotografije, videozapise i pisma i budite dio izložbe “ratne ljubavi” koja se održava 10.05.2024. godine u prostorijama Bosanskog kulturnog centra Kantona Sarajevo. Vidimo se na Vašoj izložbi!

*Vaše priče, dužine do 700 karaktera, kao i skenirane fotografije iz perioda ’92. -’95. možete poslati putem email-a na adresu [email protected] do 25.03.2024. godine.

Ovu priliku koristimo da se zahvalimo zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo Dr. Sanela Klarić na inicijativi i Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo na podršci i Bosanski kulturni centar KS na partnerstvu. Udruženje „Sarajevo susret kultura“ se raduje implementaciji ovog projekta i sa nestrpljenjem očekuje vaše priče i fotografije.

(Visited 109 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments