Raspisan poziv za dodjelu grantova za unapređenje energetske efikasnosti u MSP

29 sep
Rok prijave 23.10.2023

UNDP u BiH je raspisao javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava malim i srednjim preduzećima (MSP) u BiH za provedbu mjera energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije koji se sprovodi u okviru projekta GED.

Projekt GED (Zeleni ekonomski razvoj) doprinosi uspostavi održivog sistema upravljanja energijom /energetskog menadžmenta na svim nivoima vlasti u BiH, sa ciljem smanjenja emisija štetnih gasova, unapređenja energijske efikasnosti javnih objekata i sistema javne rasvjete, te reinvestiranja ostvarenih finansijskih ušteda. Projekat obuhvata i aktivnosti vezane za obnovljive izvore energije.

GED projekat je razvio studiju o korištenju novih troškovno optimalnih tehnologija u malim i srednjim preduzećima u BiH koja ima za cilj osigurati dokument koji će pružiti dovoljno pouzdane informacije i ulazne podatke potrebne za stvaranje dugoročnih politika i finansijskih mehanizama za pružanje finansijske podrške MSP za poboljšanje energijske efikasnosti (EE) njihovih poslovnih procesa i aktivnosti. Studija daje preporuke za donošenje mjera i politika, kao i unapređenje zakonske legislative kako na državnom tako i ostalim nivoima vlasti. Naredni korak je pružanje podrške razvoju u vidu finansijske pomoći MSP.

Svrha provedbe ovog javnog poziva je pružanje podrške za najmanje 14 MSP kroz iskorištavanje potencijala energijske efikasnosti i tehnologija obnovljivih izvora energije, za 7 MSP za provođenje detaljnih energijskih audita i 2 MSP za uvođenje sistema upravljanja energijom.

Projekat GED će za sufinansiranje odabrati prihvatljive mjere za podršku u iznosima:

1. Obnovljivi izvori energije, industrijska/procesna energijska efikasnost, energijska efikasnost objekta, će se subvencionirati iznosom do 10 % od ukupne investicije kroz subvencioniranje kamate kredita ili do maksimalno 40.000 KM – najmanje 14 malih i srednjih preduzeća;
2. Podrška uvođenju sistema upravljanja energijom EN ISO 50001 / EN 16001, će se subvencionirati iznosom do 70% od iznosa ukupnih troškova uvođenja sistema upravljanja energijom – najmanje 2 mala i srednja preduzeća;
3. Izrada energijskog audita će se subvencionirati u cijelosti do maksimalnog iznosa od 10.000 KM – za 7 malih i srednjih preduzeća.

Prijave se mogu podnijeti do 23. oktobra 2023. godine do 17:00 sati. Detalji se mogu vidjeti OVDJE.

(Visited 11 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments