Raspisan konkurs za izbor najboljeg neobjavljenog domaćeg dramskog teksta

11 jul
Rok prijave 15.11.2022

Pomoćnik ministra za kulturu Tanja Đaković prisustvovala je na konferenciji za medijepod nazivom “Grad pozorišta” Gradiška, na kojoj je danas objavljen Javni poziv za najbolji dramski tekst domaćih pisaca “Reci naglas”.

Riječ je o projektu kojeg sa 50 000 KM, u partnerstvu sa gradskom upravom Gradiška, finasira Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske.

Konkurs je otvoren do 15. novembra tekuće godine.

„Najbolji tekst biće nagrađen sa 10 000 KM. Drugom slijedi nagrada od tri a trećem 2 000 KM. U posebnoj publikaciji biće objavljeni i ostali, na konkurs prispjeli radovi“ izjavila je pomoćnik ministra Tanja Đaković .

Ona je naglasila da će “Grad pozorište” iz Gradiške, naredne godine, na osnovu odabranog teksta, predstavu postaviti na scenu.

„Ovo je za Ministarstvo prosvjete i kulture i za Gradišku veoma značajan projekat koji će bitno doprinijeti jačanju pozorišne scene u ovom gradu. U pitanju je veliki korak kojeg prvi put realizuje Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, a koji je predviđen strategijom razvoja u ovoj oblasti“, naglasila je pomoćnik ministra Tanja Đaković.

Ona je takođe istakla da u Republici Srpskoj, za razliku od glumaca, postoji deficit u pogledu dramaturga i reditelja, ali i da pojedine lokalne zajednice imaju veliki potencijal za razvoj pozorišne umjetnosti, među kojima je Gradiška.

„Iz tog razloga, osmislili smo projekat koji će, nadam se, zaokružiti cilj. Dakle, to je javni poziv za sve koji imaju prebivalište u Republici Srpskoj, da se oprobaju i iskažu u pisanju dramskog teksta“ navela je Tanja Đaković.

Draško Vidović, direktor Gradskog pozoršta i Bojan Vijinović, gradski menadžer istakli su da ovim projektom resorno ministarstvo čini veliki i važan korak za pozorište u Gradiški.

Preuzeto sa: Ministarstvo prosvjete i kulture

(Visited 170 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments