Radionica “SNAŽNI – Mediji bez mržnje i dezinformacija”

6 dec

Nekada smo to zvali „novinarska patka“ prepoznajući lažnu vijest.

One oduvijek postoje, a u eri interneta više ih vidimo i njihova eksplozija postaje nezaustavljiva. Zovemo ih svi na svijetu „fake news“ i time označavamo svaku vijest koja nije istinita. Bilo da je riječ o dezinformaciji, izmišljenom, sadržaju pod lažnim imenom, satiri…

Nije svejedno šta čitate/gledate/slušate. Važno je kako se snalazite u medijskoj prašumi. Važno je da prepoznate istinite od lažnih vijesti.

Naučite razliku između fakt and fake. Jer medijska pismenost je ključna kompetencija stoljeća u kojem živimo.

Zato pozivamo građane/ke, mlade, učenike/ce viših razreda osnovih škola, gimnazijalce, studentice i studente, umirovljenice i umirovljenike, sve koji žele da zajednički učimo i analiziramo prave i “one druge” vijesti, treniramo kako prepoznati loš sadržaj.

Vidimo se 13.12. u Širokom Brijegu u 17 Sati u Gradskoj knjižnici.

Radionica se održava u okviru Regionalnog programa “SNAŽNI – Mediji bez mržnje i dezinformacija”, uz podršku Evropske unije, a  implementiraju je partnerske organizacije SENPM,  Albanski medijski institut, Mediacentar Sarajevo, Kosovo 2.0, Institut za medije Crne Gore, Makedonski institut za medije, Novosadska novinarska škola, Mirovni institut Bianet. #factandfake #infohouse #interview.ba Evropska unija u Bosni i Hercegovini #medijskapismenost.

(Visited 88 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments