Radionica: „Obrada fotografije“

19 nov
Rok prijave 23.11.2020

U utorak, 24.11.2020., s početkom u 12:00h održat će se radionica „Obrada fotografije“, organizovana od strane Centra za promociju civilnog društva, a u okviru projekta IMEP (Program osnaživanja nezavisnih medija).

Radionica „Obrada fotografije“ ima za cilj da učesnike/ce upozna sa osnovnim konceptima obrade fotografije, te šta je sve važno kod ovog procesa. Učesnici/ce će imati priliku upoznati se sa osnovnim načinom rada u jednom od alata koji se koriste za obradu fotografije – Pixlr. Na radionici će se obraditi teme kao što su prilagođavanje dimenzija fotografije, definisanje piksela, za šta se sve koriste takozvani adjustmenti, te šta je raster fotografija, a šta vektorska i kada se one koriste.

Za sve vas koje zanima kako se radi obrada fotografije pozivamo vas da nam se pridružite na radionici tako što ćete svoje prisustvo potvrditi OVDJE najkasnije do 23.11.2020. godine.

Tokom prethodnih godina, CPCD je organizovao niz sličnih radionica, koji su pomagali i pomažu zainteresovanima da se upoznaju sa osnovama korištenja prezentovanih alata. Radionica „Obrada fotografije“ će se, zbog situacije sa korona virusom, održati online, putem Zoom aplikacije.

Prvu digitalnu kameru izradio je Kodak negdje krajem 70-ih. Od tada se rade eksperimenti, koji nastoje otkriti kako razviti fotografiju što je moguće bolje. Umjetnost fotografisanja je shvatiti i zabilježiti pozadinu, pravilno osvjetljenje i učiniti ih lijepima i zapaženim, da se pamte godinama. Revolucijom pametnih telefona ova se umjetnost proširila i na ljude koji nisu ni zamišljali da će jednog dana fotografisati.

Obrada fotografije je imala vitalnu ulogu u načinu na koji se danas doživljava fotografija. Svako želi izgledati lijepo na fotografijama, a pametni telefoni jedan su od načina kojima se ljudi služe, kako bi obrađivali fotografije na što je moguće bolji način. Usred pojave velikog broja alata za obradu fotografije, teško je izabrati jedan, koji će ispuniti sva očekivanja fotografa/kinje i zadovoljiti sve zahtjeve vezane za uređivanje fotografije.

U utorak, 24.11.2020. godine u vremenskom periodu od 12:00-13:30h, sa alatom Pixlr će se moći upoznati svi koji budu učestvovali na ovom događaju. Ovom se radionicom svi zainteresovani neformalno obrazuju i nadograđuju svoje vještine i kompetencije.

Uz besplatan pristup ovom događaju, zainteresovani će se upoznati i sa konceptom MediaLab-a, multimedijalnim prostorom u okviru IMEP-a, koji služi za učenje, informisanje i okupljanje kreativnih osoba, te sa New Voices grantovima, koji se dodjeljuju pojedincima kao što su nezavisni novinari, vlogeri, blogeri, fotografi i građani koji žele da kreiraju medijske sadržaje (novinari građani). IMEP je USAID-ov program koji podržava nezavisnost medija i slobodu izražavanja u BiH – jačanjem održivosti medija, podizanjem kvaliteta medijskog sadržaja, izgradnjom kompetencija novinara, pružanjem pravne podrške medijima i novinarima, kao i aktivnim uključivanjem građana i građanki u medijski prostor, uz snažnu promociju nezavisnih medijskih glasova u BiH.

U 21. stoljeću obrada fotografije je jedna od najtraženijih vještina i profesija, stoga je bitno promovisati ovo zanimanje. Ovaj događaj je samo jedan od koraka ka ostvarenju tog cilja.

(Visited 136 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments