Radionica Digitalne tehnike mjerenja u praksi u INTERA Tehnološkom Parku Mostar

21 maj
Rok prijave 28.05.2024

Imperativ svake tehničko-tehnološke djelatnosti je točnost i preciznost ili jednom riječju – egzaktnost. Bilo da se radi o inženjeringu, proizvodnji, građevinarstvu ili naprosto majstoru stolarije – „uzeti mjere“ koje su valjane i pouzdane temelj je za uspješno završavanje posla. Kako na pouzdan način i egzaktno izmjeriti kritične veličine uz pomoć danas dostupnih digitalnih mjernih tehnika, uređaja i metoda – saznajte na ovoj radionici!

Ova radionica će pokazati i demonstrirati nekoliko digitalnih tehnika, uređaja i metoda za precizno mjerenje dimenzija i njihovih promjena, te jedne ozbiljnije i nerijetko vrlo kritične pojave – vibracija.

Za mjerenje dimenzija demonstrirat će se praktična uporaba i rukovanje 3D skenerima koji su sve dostupniji i sve moćniji u smislu performansi, a koji mogu biti od ogromne pomoći u nizu djelatnosti. Za mjerenje promjene dimenzija koje u dosta slučajeva ukazuju na kritične deformacije, prezentirat će se digitalne optičke metode mjerenja deformacija. Za mjerenje vibracija, pokazat će se analizator vibracija koji uz namjenski softver predstavlja robustan digitalni alat za dijagnostiku i održavanje strojeva.

Iskoristite priliku da uživo vidite kako rade i funkcioniraju navedeni uređaji i otvorite prostor za višu razinu kvalitete posla kojim se bavite!

Radionica će se održati u utorak 28.05.2024 INTERA Tehnološkom Parku s početkom u 11h u dvorani Code (drugi kat).

Radionica je namijenjena stručnom osoblju u poduzećima kojem može pomoći u njihovom poslu, kao i svima koje zanima ova tema – budućim inženjerima i poduzetnicima, samostalnim stručnjacima, studentima, itd.

Dnevni red radionice:

10:45 – 11:00  Registracija

11:00 – 11:45  Praktično 3D skeniranje za kontrolu kvalitete i reverzni inženjering *  – Svetozar Kolesar, 3D Republika d.o.o. Beograd

11:45 – 12:30  Digital image correlation metoda **  – dr. sc. Miloš Milošević, Inovacioni centar Mašinskog Fakulteta, Beograd

12:30 – 12:45  Pauza

12:45 – 13:30  Praktična primjena 3D skenera za prostorije *** – Marko Rezić, Coral Interijer d.o.o. Mostar / Drvni Klaster Hercegovina

13:30 – 14:15  Metode mjerenja i dijagnostike vibracija **** – dr. sc. Davorka Šaravanja, Fakultet strojarstva, računarstva i elektrotehnike Sveučilišta u Mostaru

14:15 – 14:45  Osvježenje/ručak

Sudjelovanje na ovoj radionici je besplatno.

Iskoristite priliku i prijavite se ovdje već danas jer broj mjesta je ograničen.

Radionica se organizira u okviru projekta DIGIMET koji je dio projekta Inovacije i digitalizacija malih i srednjih poduzeća u BiH/EU4DigitalSME kojeg zajednički financiraju Europska unija i Savezno ministarstvo za ekonomsku suradnju i razvoj Savezne Republike Njemačke (BMZ) s ciljem razvoja ekonomije u Bosni i Hercegovini, s posebnim naglaskom na digitalnu transformaciju. Projekt implementira Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ).

*) Praktično 3D skeniranje za kontrolu kvalitete i reverzni inženjering

Demonstrirat će se praktična uporaba i rukovanje 3D skenerom u svrhu provjere dimenzija proizvoda, te kao temelj za tzv. „reverzni inženjering“. Prezentirat će se i niz primjera projekata koji su uspješno realizirani uz pomoć ove digitalne tehnologije.

**) Digital image correlation metoda

Ovo predavanje pruža uvid u metode optičkog mjerenja deformacija različitih metalnih i kompozitnih materijala, komponenti i konstrukcija. Kroz praktične primjere, analizirat ćemo lijevane zaporne ventile kompleksne geometrije, epruvete sa zavarenim spojem, metalne nosače, te vještački kuk, stomatološke materijale i proteze. Posebna pažnja bit će usmjerena na verifikaciju numeričkih metoda eksperimentalnim, u cilju dubljeg razumijevanje ponašanja materijala i konstrukcija u različitim uvjetima opterećenja.

***) Praktična primjena 3D skenera za prostorije

Demonstracija uporabe namjenskog 3D skenera uz pripadajući softver koji služi za snimanje geometrije prostorija kao temelj za besprijekornu tehničku pripremu u proizvodnji namještaja po mjeri.

****) Metode mjerenja i dijagnostike vibracija

Pokazat će se digitalne metode i oprema koja omogućuje praćenje, prikupljanje i analizu podataka o vibracijama, te pruža jednostavnu funkcionalnu dijagnozu i određivanje tehničkog stanja pojedinih rotacijskih elemenata važnih za proizvodnju.

(Visited 45 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments