Radio Slobodna Evropa: Konkurs za stipendiju za Regionalno izvještavanje

16 sep
Rok prijave 02.10.2022

Svrha stipendije je da doprinese profesionalnom razvoju novinara.

Foto: Radio Slobodna Evropa

Radio Slobodna Evropa/Radio Liberty (RFE/RL) raspisuje konkurs za stipendiju za Regionalno izveštavanje za period od januara do augusta 2023.

Svrha stipendije, kako se navodi na internet portalu RFE/RL je da doprinese profesionalnom razvoju novinara iz zemalja Istočnog partnerstva Evropske unije i Zapadnog Balkana u cilju podrške slobodi i nezavisnosti medija. Program traje osam mjeseci i to u periodu od 4. januara 2023. do 31. augusta 2023.

Pravo na prijavu imaju novinari iz Bosne i Hercegovine, Kosova, Sjeverne Makedonije, Crne Gore i Srbije, a profesionalno poznavanje engleskog jezika nije obavezno.

Dobitnici stipendije radiće iz lokalnih biroa RFE/RL i biće integrisani u svakodnevni rad biroa, gdje će raditi puno radno vrijeme, proizvoditi sadržaj na svim novinarskim platformama i učestvovati u svakodnevnom radu redakcije uz podršku i mentorstvo kolega iz RFE/RL.

Program uključuje i posjetu sjedištu RFE/RL u Pragu zbog dodatne profesionalne nadogradnje.

Očekuje se da će, kroz ovaj program, stipendisti utvrditi svoje novinarske vještine i znanje, razviti svoju uređivačku procjenu, proširiti svoju profesionalnu mrežu i produbiti svoje razumijevanje uloge nezavisnih medija u zemlji u kojoj rade.

Odabrani kandidati primat će u vrijeme trajanja programa mjesečnu naknadu koja je u skladu sa lokalnim platama, kao i plaćeno putovanje i smještaj tokom posjete u Pragu.

Smještaj se može osigurati za stipendiste koji se moraju preseliti kako bi radili u lokalnom birou.

Rok za podnošenje prijava je 2. oktobar, a sve detalje o Programu i apliciranju možete pronaći ovdje.

Rezultati konkursa bit će poznati do 1. novembra 2022.

Program je finansiran uz pomoć američkog State Departmenta.

Prijaviti se možete na ovom linku.

media.ba

(Visited 152 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments