Prošlogodišnji pobjednici najavljuju FIT Coding Challenge – FITCC

16 maj

FIT Coding Challenge – ključan korak u karijeri jednog programera

Eldar i Mirnes su danas uspješni studenti FIT-a

Šesnaesti po redu, FIT Coding Challenge, koji okuplja srednjoškolce i studente (pojedince i timove), koji se žele takmičiti i iskazati svoje inovativne, tehničke i konceptualne sposobnosti iz oblasti programiranja, održava se 1. i 2. juna u prostorijama Fakulteta informacijskih tehnologija Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru. Organizatori, ove godine, najavljuju oko 300 takmičara iz zemlje i regiona, podršku preko 25 firmi, partnera Fakulteta, te preko 1.000 posjetilaca. Kako bi se svim takmičarima osigurao širok spektar mogućnosti za iskazivanje i implementaciju svojih ideja, FITCC organizuje takmičenje u sljedećim kategorijama: a) Programerski izazov, b) Programiranje igara, c) Inovacijski izazov, d) Cyber Olympics.

U kategoriji Inovacija na prethodnom FITCC-u pobjedu je zaslužio tim Srednje tehničke škole Bugojno – naziva 4o4, koji je osmislio projekat osavremenjivanja poljoprivredne proizvodnje korištenjem pametnih plastenika. Eldar Alibegović i Mirnes Muratspahić, članovi pobjedničkog tima 4o4, danas su uspješni studenti prve godine Fakulteta informacijskih tehnologija, koji koriste svaku priliku da dodatno ohrabre kolege studente i srednjoškolce da se prijave na Takmičenje i steknu, kako kažu, nezaboravna iskustva.

Iskustva prošlogodišnjih pobjednika

Eldar Alibegović naglašava da se radi o dva dana prepuna prilika, koja su ga motivirala na daljnje učenje i usavršavanje, te dodaje: “Učestvovanje na FIT Coding Challenge-u mi je bilo od velike pomoći u razvoju vještina programiranja i pripremi za studij na Fakultetu informacijskih tehnologija. Zahvalan sam na prilici koja mi je pružena, te izrazito zadovoljan organizacijom takmičenja i pobjedom mojeg tima. Unaprijedio sam i interpersonalna znanja i vještine razgovarajući sa menadžerima i zaposlenicima renomiranih IT kompanija na ovim prostorima.  Iskreno pozivam sve srednjoškolce i kolege studente da uzmu učešće na ovogodišnjem FITCC-u i iskoriste sve što ovo takmičenje nudi.”

Mirnes Muratspahić ne krije oduševljenje pobjedom na jednom od najistaknutijih programerskih takmičenja na području Bosne i Hercegovine, i šire. Međutim, kako kaže, pored profiliranih vještina kreiranja softverskih rješenja, prednosti FITCC-a vidi u izgradnji i nadogradnji kompetencija mladih ljudi u oblastima timskog rada, komunikacijsko – prezentacijskih vještina, te vještina upravljanja projektnim aktivnostima i vremenom projekta. “Pozivam sve zainteresovane, proaktivne mlade ljude, studente i srednjoškolce, buduće programere, da se o takmičenju dodatno informišu putem web stranice https://www.cc.fit.ba/ i društvenih mreža Fakulteta. Prijavite se, budite dio jedne velike, uspješne zajednice – Dobro došli na FITCC!” dodaje Mirnes.

(Visited 12 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments