Program mentorstva za žene u cyber sigurnosti – otvoreni poziv WomenInCybersecurityBH

27 feb
Rok prijave 03.03.2024

Pregled programa mentorstva:

Cilj programa:

Program mentorstva za žene u cyber prostoru trajat će 4 (četiri) mjeseca i dizajniran je kao strateška inicijativa za rješavanje nedovoljne zastupljenosti žena u području cyber sigurnosti u Bosni i Hercegovini. Kreiranjem strukturiranog okruženja za dijeljenje znanja i mentorstva, program ima za cilj poticanje rasta, osnaživanja i stvaranja prilika za žene u Bosni i Hercegovini koje žele napredovati ili započeti svoje karijere u području cyber sigurnosti.

Dodatno, cilj je stvoriti zajednicu multidisciplinarnih mentija zainteresiranih za područje cyber sigurnosti u Bosni i Hercegovini. Po završetku mentorstva, mentiji će postati dio #WomanInCybersecurity klastera u Bosni i Hercegovini, pružajući im mogućnost da ostanu povezani s područjem i dalje razvijaju svoje karijere u cyber sigurnosti. Ovaj klaster, vođen od strane Cyber Security Excellence Centre (CSEC), služit će kao podržavajuća mreža koja potiče kontinuiranu suradnju i profesionalni razvoj unutar područja cyber sigurnosti u Bosni i Hercegovini.

Kratkoročni cilj programa:

Cilj programa mentorstva je pružiti ženama u Bosni i Hercegovini priliku da uče od iskusnih stručnjaka u području kibernetičke sigurnosti te razvijaju vještine i znanje potrebne za uspjeh u svojim karijerama.

Ključne komponente programa mentorstva:

Personalizirano povezivanje mentora i mentija:

Mentiji će biti upareni s mentorima na temelju specifičnih karijernih ciljeva, interesa i željenih vještina. Ovakav prilagođeni pristup osigurava da svaki pojedinačni mentij dobije najrelevantnije savjete i smjernice.

Radionice za razvoj vještina:

Ove radionice, koje vode lokalni, regionalni i/ili međunarodni stručnjaci iz industrije, pružit će mentijima praktičnu obuku iz različitih disciplina cyber sigurnosti, od etičkog hakiranja do sigurnosti mreža.

Mogućnosti umrežavanja:

Organizirat će se posebni događaji za umrežavanje (online ili uživo) kako bi mentiji imali priliku povezati se s drugim stručnjacima u području, time proširujući svoju profesionalnu mrežu.

Vođenje karijere i savjetovanje:

Osim tehničkog znanja, mentiji će dobiti smjernice za izgradnju snažnog profesionalnog portfolia, uključujući izradu životopisa, pripremu za intervju i savjete za budući razvoj karijere, kao i unapređenje njihovih mekih vještina (soft skills).

Izloženost stvarnim iskustvima:

Ovisno o njihovom obrazovanju, ciljevima i vještinama, mentiji će biti vođeni od strane svojih mentora kroz izazove stvarnog svijeta koji će im pomoći da steknu korisno iskustvo i pripreme ih za budućnost. Na ovaj način, bit će izloženi stvarnom radnom okruženju, dajući im priliku da rade na projektima cyber sigurnosti, analizirajući studije slučaja iz područja ili ih uvodeći u područje cyber sigurnosti općenito, prilagođeno njihovim potrebama i očekivanjima iz željenog područja studija.

Povratne informacije i praćenje napretka:

Redovite provjere organizirat će se između mentora i mentija kako bi se procijenio napredak, riješile eventualne izazove i po potrebi prilagodili ciljevi. Provjere se mogu organizirati online ili uživo, ovisno o međusobnom dogovoru između mentija i njihovog mentora.

Dugoročna predanost:

Čak i nakon što formalno razdoblje mentorstva završi, program potiče trajne odnose, s mentorima koji pružaju kontinuirane smjernice i podršku svojim mentijima. Dodatno, mentiji koji uspješno završe program postat će dio inicijative WomanInCyberSecurity u Bosni i Hercegovini, omogućavajući im da ostanu u dodiru s područjem kibernetičke sigurnosti i dalje razvijaju svoje karijere u tom smjeru u budućnosti nakon završetka svog programa mentorstva.

Očekivani rezultati:

Poboljšanje vještina:

Mentiji će steći cjelovito razumijevanje različitih cyber sigurnosnih koncepata, alata i metodologija.

Napredak u karijeri:

Pod mentorstvom, mentiji će biti bolje opremljeni za navigaciju kroz karijerne izazove, traženje unapređenja ili prijelaz u nove uloge unutar cyber sigurnosti.

Umrežavanje:

Mentiji će proširiti svoja profesionalne poznanstva, te će na taj način steći više prilika i referenci unutar industrije.

Osnaživanje:

Stvaranjem bogatog ekosustava za učenje i profesionalni razvoj, program mentorstva za žene u cyber prostoru ne samo da će osposobiti žene tehničkim vještinama koje su im potrebne, već će ih i osnažiti da preuzmu liderske uloge i daju značajan doprinos svijetu cyber sigurnosti.

Interesna oblast:

Tokom četveromjesečnog programa mentorstva, mentiji će se usredotočiti na posebnu interesnu oblast unutar cyber sigurnosti, ovisno o vlastitim interesima i aspiracijama. Stoga će biti povezani s mentorom koji će poticati te aspiracije i pomoći im u ostvarivanju njihovih ciljeva.

Fokus je na sljedećim interesnim oblastima:

 1. Sigurnost mreže/Network Security: Fokusiranje na zaštitu mrežne infrastrukture i protokola podataka.
 2. Cyber obavještajne prijetnje/Cyber threat intelligence: Kako identificirati i analizirati cyber prijetnje.
 3. Digitalna forenzika/Digital forensics: Specijalizacija za istraživanje cyber zločina i povrede podataka.
 4. Odgovor na incidente/Incident response: Upravljanje i ublažavanje cyber incidenata.
 • Sigurnost aplikacija/Application security: Fokusiranje na osiguravanje softverskih aplikacija od prijetnji.
 • Informacijsko  upravljanje/Information      governance:   Naglasak      na zakonima i politikama zaštite podataka.
 • Sigurnost u oblaku/Cloud security: Specijalizacija za zaštitu podataka i aplikacija u oblaku.
 • Cyber politika i strategija/Cybersecurity policy and strategy: Poučavanje razvoja i implementacije politika cyber sigurnosti.
 • Etičko hakiranje/Ethical Hacking: Obuka studenata u testiranju penetracije i metodologijama etičkog hakiranja.
 • Svijest i edukacija o cyber sigurnosti/Cybersecurity awareness and training: Fokusiranje na educiranje drugih o najboljim praksama cyber sigurnosti.
 • Lov na prijetnje pomoću AI alata/AI-powered threat hunting: Otkrivanje prijetnji korištenjem alata za umjetnu inteligenciju.

Prijava za program mentorstva

Kandidatkine moraju zadovoljiti relevantne kriterije za razmatranje uloge mentija. Moraju pružiti istinite informacije i biti spremni pružiti relevantne dokumente kao dokaz ako budu odabrani.

Program zahtijeva da sve kandidatkinje ispune sljedeće uvjete:

 • Žene u dobi između 16 i 26 godina (u trenutku prijave);
 • Posjeduje državljanstvo i prebivalište Bosne i Hercegovine (sva područja Bosne i Hercegovine su prihvatljiva);
 • Poznavanje engleskog jezika u konverzaciji;
 • Nisu bile dio programa mentorstva u prošlosti.

Za podnošenje prijave, potrebno je ispuniti obrazac za prijavu. Obrazac za prijavu možete pronaći na sljedećem linku.

Obrazac za prijavu sastoji se od tri dijela:

 • Osnovne informacije. U ovom dijelu prijave, aplikant mora pružiti svoje kontakt informacije i informacije o svom obrazovnom pozadini.
 • Prethodno iskustvo. U ovom dijelu prijave, aplikantu se traži istaknuti bilo kakve prethodne kontakte s sličnim programima i inicijativama, navesti bilo kakvo relevantno iskustvo iz područja kibernetičke sigurnosti koje možda imaju i podijeliti informacije o svojim vještinama. Ovo će pomoći u procjeni jesu li ili nisu pravi kandidat za program mentorstva.
 • Interes za prijavu. U ovom dijelu prijave, aplikant mora objasniti svoje razloge za prijavu na program, zašto bi trebao biti odabran kao mentee i što očekuje od mentorstva.

Rok za prijavu je 03/03/2024.

*Napomena: Prijavljene imaju obavezu prisustva na našem prvom događaju “Mentorship kick off event”, koji će biti 8. i 9. marta u Forest Resortu Tarčin. Svi troškovi prevoza, osvježenja i smještaja su pokriveni.

Ukoliko su  potrebne  dodatne  informacije  slobodno  nas  kontaktirajte  na  broj  telefona

+38733448280 ili naš službeni email [email protected]. Radujemo se vašem odazivu na ovu uzbudljivu priliku za razvoj i dijeljenje znanja u području cyber sigurnosti.

(Visited 202 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments