Prisustvujte premijernom prikazivanju prve epizode “Školokrečine” u Brew Imperial Society

20 dec

Idejni tvorci serijala se pitaju kako opisati sistemsku indoktrinaciju učenika kroz čitanke kojima se formiraju stavovi prema naciji, identitetu, historiji i stvarnosti.. Kroz školske časovi bosanskog, hrvatskog i srpskog jezika, zasnovanih na tekstovima iz školskih čitanki ,anketi (dokumentarni dio) i autorovih špekulacija o reakcijama djece (fikcija..), kreatori serije žele da nam odgovore na takva pitanju i opišu nam tu trenutnu situaciju.

Ada Sokolović, redateljica serijala podijelila je s nama da serija koristi humorističan pristup kako bi ohrabrila kritičko promišljanje o temama kojima se bavi. Temelji se na djelu Nenada Veličkovića, autora koji je predstavio desetina primjera indoktrinacije kroz čitanke u svojoj doktorskoj disertaciji.

U seriji, pored sjajne djece, igraju i glumačke veličine:

Admir Glamočak (nastavnik bosanskog),
Jasna Diklić (nastavnica srpskog), i
Slaven Knezović (nastavnik hrvatskog)

dok je anketu za seriju radio Mario Drmać.

Kažu da je serijal “Školokrečina” kontroverzan , provokativan, na momente agresivan i podrugljiv … a da saznate zašto postoji ovakvo mišljenje o serijalu koji za cilj ima želju da prikaže jednu specifičnu društvenu sliku, najtoplije vas pozivamo da nam se pridružite u:

Ponedjeljak – 23/12/19 – od 19:00h u BISu!

Ulaz je besplatan, a i bilo bi nam drago da vas dođe u što većem broju.

Link za event: https://www.facebook.com/events/804408703315575/

(Visited 122 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments