Prisustvujte predavanju na IPI Akademiji u Tuzli o aktuelnoj temi: Vještačka inteligencija

21 dec

U četvrtak 26.12.2019. godine u 13:00h, u prostorijama IPI Akademije, održat će se predavanje “Vještačka inteligencija: realnost i futurizam”. Predavanje će održati prof. dr. Irma Ravkić sa Univerziteta Mount Saint Mary’s Los Angeles.

Metode vještačke inteligencije (AI: Artificial Intellgence) na višem nivou mnogima izgledaju kao magija: kako moj digitalni pomoćnik (Google Assistant, Alexa ili Siri) zna o čemu mislim i šta želim, kako dobijam reklame za proizvode koje zapravo i planiram da kupim već neko vrijeme, kako moj e-mail klijent zna šta je spam, a šta ne? Na predavanju će se dati pregled metoda vještačke inteligencije i mašinskog učenja, te njihova primjena, kao i izazovi koji još uvijek postoje u ovom polju.

Irma Ravkić (Tuzla, Bosna i Hercegovina) je trenutno profesor na univerzitetu Mount Saint Mary’s, Los Angeles, gdje predaje kompjuterske nauke, te također radi kao konsultant za startup kompaniju relationalAI (rAI). Zvanje diplomiranog inženjera dobija na Fakultetu Elektrotehnike u Tuzli (2009), nakon čega dobija stipendiju za master studij na temu vještačke inteligencije u Belgiji (KU Leuven). Nakon odbrane master rada (2011), Irma Ravkić nastavlja sa doktoratom u Belgiji, te uspješno brani svoju doktorsku tezu u domeni mašinskog učenja (2016), a nakon odbrane radi kao postdoktorant na UCLA (2016 – 2018). Trenutno radi aktivno na inicijativama koje stvaraju sistem podrške za djevojke u STEM oblastima (Science, Technology, Engineering i Mathematics).
Predavanje je otvoreno za javnost.

Više informacija o događaju pronađite ovdje. 

(Visited 122 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments