Prilika za mlade novinare i novinarke: Plaćena praksa u Češkoj

16 maj
Rok prijave 01.07.2024

Radio Slobodna Evropa (RFE/RL) i Ministarstvo vanjskih poslova Češke Republike raspisali su konkurs za novinarskih stipendija Jiři Dienstbier čiji je cilj pomoći novinarima iz regije Zapadnog Balkana da unaprijede svoje vještine u svrhu promocije medijskog pluralizma i nezavisnosti.

U razmatranje se uzimaju prijave novinara iz Bosne i Hercegovine, Kosova, Sjeverne Makedonije, Crne Gore i Srbije.

Zainteresovani kandidati trebaju da imaju minimalno dvije godine iskustva novinarskog rada na maternjem jeziku, da su posvećeni novinarskom radu za publiku u svojoj matičnoj zemlji, da dijele misiju Radija Slobodna Evropa i da odlično vladaju engleskim jezikom.

Stipendisti će provesti šest mjeseci u sjedištu RSE/RL u Pragu. Biće smješteni u Balkanskom servisu kako bi imali svakodnevnu obuku na poslu kao i mentorstvo dok rade zajedno sa iskusnim profesionalcima Radija Slobodna Evropa. Nakon Praga, stipendisti će finalni mjesec provesti u lokalnom birou RSE/RL.

Program traje od 1. januara do 30. juna 2025. i, između ostalog, podrazumijeva mentorsku podršku iskusnih profesionalaca Radija Slobodne Evrope, ali i samostalan rad.

Cilj stipendije je da pomogne novinarima iz zemalja Zapadnog Balkana da unaprijede svoje vještine uz podršku medijskog pluralizma i nezavisnosti. Stipendija je nazvana u čast češkog novinara i političara Jiřija Dienstbiera, sa namjerom daljnjeg promovisanja RFE/RL naslijeđa pravednijeg i otvorenijeg društa kroz novinarstvo.

Rok za prijavu je 1. juni 2024. godine., a više informacija dostupno je na linku.

(Visited 90 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments