PRIJAVITE SE ZA RADIONICU: NAUKA GOVORI #GLASno – podsjećanje

24 jun
Rok prijave 27.06.2024

Želite li ovog ljeta uraditi nešto korisno za sebe, svoje školovanje, studije, karijeru i dobite priliku da sarađujete za jedan od najpoznatijih i najpopularnijih naučnih portala u regionu – naukagovori.ba?

Udruženje Društvo za promociju prirodnih nauka „Nauka i svijet” i agencija PRIME Communications organizuju besplatnu, dvosatnu radionicu o naučnoj komunikaciji i naučnom novinarstvu Nauka govori #GLASno, 1. jula u Sarajevu, u 12 sati.

Kako radimo?

Kroz prezentaciju relevantnog slučaja, epidemija morbila i hripavca predstavićemo kako pristupiti informaciji kroz ove korake:

– Istraživanje teme i priprema za sagovornike

– Obrada teme

  1. Odabir forme (članak, video reportaža, gostovanje u studiju…)
  2. Ko su relevantni sagovornici i institucije koje treba kontaktirati
  3. Koja pitanja treba postaviti
  4. Kako kontaktirati stručnjaka/inju, instituciju?

– Struktura informacije (članka ili video formata) – šta staviti prvo, da li je obrnuta piramida uvijek dobar izbor, storytelling

– Koje su najčešće greške prilikom izvještavanja o specifičnim temama iz nauke

  1. Lažni balans
  2. Miješanje korelacije i uzročno-posljedične veze
  3. Anegdotalni dokaz

Ovo je prilika da saznate više o naučnoj komunikaciji, razvijete vještine prepoznavanja dezinformacija u medijima, naučite kako efikasno prenositi naučne informacije široj publici i upoznate druge mlade ljude koji dijele vaše interese.

Radionica je idealna za sve koji se interesuju za prirodne nauke, novinarstvo, komunikologiju, istraživanje ili jednostavno žele unaprijediti svoje komunikacijske vještine.

Napomena: Učesnicima/ama koji nisu iz Sarajeva putni troškovi će biti plaćeni!

Iskoristite pametno svoje slobodno vrijeme i ne propustite jedinstvenu priliku da besplatno naučite nešto novo i korisno.

Kako se prijaviti?

Pošaljite poruku na email: [email protected] uz subject: Nauka govori #GLASno – prijava i pošaljite ime, prezime, grad i poruku zašto biste voljeli da učetvujete.

Prijave su otvorene do 27.06. 2024. godine.

(Visited 63 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments