Prijavite se za online hakaton ,,Učinimo školu boljom”

16 apr
Rok prijave 22.04.2023

Naučno-tehnološki park Crne Gore, Fond za inovacije Crne Gore i ICT Cortex organizuju prvi online hakaton za crnogorske srednjoškolce na temu “UČINIMO ŠKOLU BOLJOM”. 

OBLAST:

više oblasti

OPIS

Za organizaciju online hakatona koristiće se TAIKAI platformu koja na jednostavan način povezuje timove, mentore i članove žirija i omogućava da se cijelo takmičenje održi online. Korišćenje platforme je jednostavno i dovoljno je da pratite instrukcije koje su pripremili na platformi. Za učešće vam nije neophodno tehničko predznanje, treba vam samo dobar tim i inovativna ideja!

Timovi koji prođu proces predselekcije učestvovaće na 48-časovnom finalnom online takmičenju, gdje će uz pomoć mentora imati priliku da unaprijede svoju ideju i pripreme  se za finalnu prezentaciju pred žirijem.

Cilj hakatona je da se učenici srednjih škola motivišu da aktivno učestvuju u rješavanju aktuelnih problema u školama tako što će svojim predlozima/idejama pokušati da osmisle načine kako škola treba da pristupiti rješenju problema uz učešće učenika, roditelja i društva u cjelini.

Tema hakatona je kreiranje inovativnog rješenja za poboljšanje rada škole u svim segmentima uključujući nastavni proces, administraciju, komunikaciju nastavnik-učenik-roditelj, vannastavne aktivnosti, uslove rada itd.

Neke od aktuelnih pitanja/problema  koje možete razmotriti su:

 • Vršnjačko nasilje u školama i kako ga riješiti?
 • Sačuvajmo naše škole – kako spriječiti i evidentirati štetu u školskim objektima?
 • Učimo tokom nastave  – evidencija prisustva nastavi i adekvatno vrednovanje učenika za aktivnosti tokom nastave
 • Aktivno učešće učenika i roditelja  u donošenju odluka za poboljšanje rada škola  – portal za razmjenu iskustava, predlaganje ideja, anketiranje i sl.
 • Online biblioteka nastavnih resursa – učenički portal za razmjenu nastavnih materijala koji bi sadržao korisne nastavne materijale, rješenja zadataka itd. za sve srednje škole
 • Zdrava škola – inicijativa da škola postaje “unapređivač” zdravstvenog vaspitanja, promoviše zdrave navike života i edukuje učenike. U okviru ove inicijative spada i organizacija redovnih vanškolskih sportskih i rekreativnih aktivnosti za učenike.

Finalno takmičenje održava se 27. i 28 aprila. Tokom 48 sati finalnog takmičenja timovi će razvijati svoju ideju online uz pomoć mentora iz različitih oblasti. Mentori će vam pomoći da predstavite prototip vašeg rješenja koje može biti web ili mobilna aplikacija, web portal za podizanje svijesti i razmjenu iskustava o nekom problemu,  interni sistem koji će funkcionisati u školi i sl.

Timovi će svoje ideje i tehničko rješenje predstaviti članovima žirija na završnom događaju prema sljedećem konceptu:

 • 5 minuta za prezentaciju (ideja i tehničko rješenje);
 • 5 minuta za pitanja žirija.

Obezbijedili smo novčane nagrade za tri najbolja riješenja:

 • prva nagrada: 500 eura
 • druga nagrada: 300 eura
 • treća nagrada: 200 eura.

Osim toga, svi učesnici imaće priliku da se upoznaju sa drugim kreativcima i stručnjacima iz industrije, kao i potencijalnim poslodavcima.

Nagradni fond za hakaton obezbijedili su Fondacija “Čini dobro” i Naučno-tehnološki park Crne Gore.

USLOVI

Kako biste se prijavili za hakaton potrebno je da:
– ste tim sastavljen od tri učenika bilo koje srednje škole u Crnoj Gori;
– svi članovi tima moraju kreirati pojedinačne naloge na Taikai platformi, nakon čega jedan od njih prijavljuje/kreira projekat (idejno rješene) i dodaje ostale članove tima;
– za učešće nije neophodno da članovi prave tehničko rješenje (aplikaciju) već da razviju ideju o aplikaciji koja može riješiti neku od navedenih problematika.

NAČIN PRIJAVE

Kako biste se prijavili za hakaton potrebno je posjetiti sajt: https://taikai.network/cortex/hackathons/ucinimoskoluboljom

ROK ZA PRIJAVU:

22.04.2023. 23:59:00

Detaljnije na:

https://taikai.network/cortex/hackathons/ucinimoskoluboljom

(Visited 82 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments