Prijavite se za Međunarodno takmičenje u pisanju radio drama

30 jan
Rok prijave 12.02.2023

OPIS

Traže se prijave u dvije kategorije: engleski kao prvi i engleski kao drugi jezik. Dvije prve nagrade mogu doći iz bilo koje kategorije. Oba pobjednika će prisustvovati ceremoniji dodjele nagrada u Londonu i vidjeti kako se njihove predstave snimaju za emitovanje i strimovanje na BBC World Service. Specijalna pohvala biće dodeljena za drugoplasiranog u čast novinara Svjetske službe Bi-Bi-Sija i pisca Georgija Markova (1929-1978).

USLOVI

 1. Zainteresovani kandidati moraju na datum 12. februara 2023. biti stariji od 18 godina i ne smiju biti državljani Ujedinjenog Kraljevstva. Profesionalni i prethodno objavljeni pisci imaju pravo da učestvuju, ali to nije uslov za prijavu.
 2. Učesnici ne smiju biti zaposleni BBC, BBC Group ili British Council-a, bliski rođaci takvih zaposlenih ili bilo koja osoba povezana sa konkursom. Može se tražiti dokaz o starosti, identitetu i podobnosti.
 3. Učesnici treba da napišu radio predstavu u trajanju od otprilike pedeset tri minuta na bilo koju temu po svom izboru.
 4. Učesnici garantuju, slanjem predstava, da svaka predstava:
  a) je originalni rad učesnika
  b) nije adaptacija ranijeg djela (na primjer, roman)
  c) neće biti profesionalno proizveden ni u jednom mediju (neformalno čitanje predstave je prihvatljivo; čitanje predstave sa profesionalnim rediteljem i pred publikom koja ne plaća je prihvatljiva, ali predstava koja uključuje plaćanje glumcima i/ili a publika koja plaća nije) prije 31. marta 2024.
  d) neće biti ponuđen za objavljivanje, izvođenje ili emitovanje ili proizveden u bilo kom drugom obliku ili mediju, bilo kojoj drugoj osobi ili kompaniji prije 31. marta 2024. godine, i
  e) neće biti prijavljeni za bilo koje drugo takmičenje prije 31. marta 2024. godine.

Kršenje ovih garancija će rezultirati diskvalifikacijom iz takmičenja.

 1. Smatraće se da su pobjednički dramski pisci preuzeli obavezu da neće prihvatiti ponude za svoje radove od drugih emitera ili izdavača prije 31. marta 2024. godine.
 2. Svi podnijeti dramski tekstovi moraju biti dugački otprilike 53 minuta – ovo obično odgovara najmanje 45 stranica A4 papira (ili ekvivalentnog) i maksimalno 65 stranica (napomena, grubi vodič je minut po stranici; pročitajte i vrijeme svoje predstave prije nego što je pošaljete). Predstava treba da ima najviše šest centralnih likova (mogu biti i do 3 mala „udvostručena“ lika, od kojih svaki nema više od nekoliko redova). Za djecu ne smije biti centralnih uloga. Broj riječi pribl. 9000-10000 reči.
 3. Scenario treba da prati kratak sinopsis koji ocrtava kompletnu priču o predstavi. Ovo ne smije biti više od 400 riječi.
 4. Postoje dvije kategorije za upis. Jedan je za upisnike koji govore engleski kao prvi jezik, a drugi za one koji govore engleski kao drugi. Bi-Bi-Si može da zahtijeva dokaz o ispunjavanju uslova za izabranu kategoriju prije nego što proglasi pobjednika. Za prevedene radove, odgovornost je učesnika da osigura da je prevedeno pismo u potpunosti u skladu sa ovim pravilima i zahtjevima za prijavu, a učesnik mora imati pravo da sklopi ugovor u ime prevodioca ili prevodioca u skladu sa Pravilom 14. BBC ne može dodatno da plati prevode.
 5. Predstava mora biti napisana uglavnom ili u potpunosti na engleskom jeziku. Nažalost, nemamo mogućnost da ponudimo uslugu prevođenja. Unosi koji su prevedeni moraju potvrditi ovu činjenicu tako što će dati priznanje prevodiocu ili prevodiocima. Unosi koji su prevedeni biće upisani na engleskom kao kategorija prvog jezika.
 6. Učesnici se mogu prijaviti pojedinačno ili kao dio grupe. Ako se prijavljuju kao grupa, svi učesnici moraju ispuniti uslove za prijavu i biti kvalifikovani za istu kategoriju. Nijedan član takođe nije trebalo da ulazi pojedinačno. Imajte na umu da nagrada uključuje samo plaćanje jedne avionske karte po kategoriji.

NAČIN PRIJAVE

Zainteresovani kandidati se mogu prijaviti putem online aplikacione forme na sajtu  https://www.bbc.co.uk/send/u21134593

Detaljnije na:

https://www.bbc.co.uk/programmes/articles/5J6bfwwQ4G0044HZ5Skt33w/the-international-radio-playwriting-competition-2023

(Visited 56 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments