Prijavite se za CEEPUS stipendije

20 jul
Rok prijave 30.10.2022

Otvoren je konkurs za CEEPUS stipendije. Cilj CEEPUS programa je podsticanje mobilnosti, kroz obezbjeđivanje stipendija za studente osnovnih, master i doktorskih studija za studijski/istraživački boravak, kurseve ili ljetnje škole, odnosno za nastavu za nastavno osoblje u nekoj od zemalja članica CEEPUS programa.

OPIS

U ovaj Program su uključene sljedeće države: Albanija, Austrija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Češka, Hrvatska, Mađarska, Makedonija, Moldavija, Poljska, Univerzitet u Prištini/Kosovo, Rumunija, Slovačka, Slovenija i Srbija.

CEEPUS III sporazum je odlukom svih zemalja članica Programa produžen za još sedam godina, dakle do 2025.godine.

Najvažnija CEEPUS aktivnost je kreiranje univerzitetskih mreža. CEEPUS mreža predstavlja saradnju najmanje tri univerziteta, iz najmanje dvije CEEPUS zemlje. Razmjena studenata i nastavnog osoblja se vrši u okviru kreiranih univerzitetskih mreža. Univerzitet Crne Gore je uključen u 45 CEEPUS mreže

Stipendije za freemover-e se uglavnom opredjeljuju za ljetnji semestar.

Šema stipendija za studente i profesore:

– stipendije se dodjeljuju za minimum 3 mjeseca, a maksimum 10 mjeseci za studente bečelor i master studija. Duži studijski boravak može biti odobren za studente doktorskih studija.

– kraći studijski boravak, u trajanju od 1 do 3 mjeseca se odobrava studentima koji rade magistarsku tezu ili doktorsku disertaciju.

-nastavno osoblje može konkurisati za minimum 5 radnih dana sa radnim angažmanom od 6 sati sedmično.

-neiskorišćeni mjeseci za stipendije se mogu iskoristiti za organizovanje koordinacionih sastanaka.

-podržava se i organizovanje kratkotrajnih programa/kurseva u trajanju od minimum 10 radnih dana i ekskurzija u trajanju od minimum 3 radna dana.

 

Zemlja domaćin snosi troškove školarine, smještaja i osnovnog zdravstvenog osiguranja za korisnike CEEPUS stipendije koje prima (ugošćuje), dok matična zemlja (zemlja koja šalje) može da plati troškove prevoza.

 

USLOVI ZA PRIJAVU

Osim studenata sa fakulteta koji su uključeni u CEEPUS mreže, za CEEPUS stipendije mogu konkurisati i studenti i nastavno osoblje svih ustanova visokog obrazovanja u Crnoj Gori, kao tzv. freemover-i.

 

NAČIN PRIJAVE

Više o načinu prijave možete pronaći na zvaničnom sajtu http://www.ceepus.info/

ROK ZA PRIJAVU

Konkursi za CEEPUS stipendije su otvoreni od 1/7.maja do 15.juna za zemski semester naredne akademske godine, a do 31.oktobra za ljetnji semester naredne, odnosno tekuće akademske godine u zavisnosti kada se student prijavljuje.

Konkurs za CEEPUS stipendije za freemover-e otvoren je od jula do kraja novembra.

 

Detaljnije na http://www.ceepus.info/

(Visited 377 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments