Prijavi se na serijal webinara o aktuelnim temama iz oblasti medijske pismenosti

23 apr
Mediacentar Sarajevo u saradnji sa partnerima iz zemalja regije organizuje seriju online razgovora  sa regionalnim i međunarodnim stručnjacima o najaktulnijim izazovima iz oblasti medija i društvenih mreža sa kojima se susreću medijski radnici/e i građani/ke. Ukupno pet razgovora u formi diskusija i webinara bit će upriličeno u periodu od 22 – 29. aprila 2021. a učešće je otvoreno putem registracije za sve zainteresovane učesnike.
Za sve događaje je obezbijeđen prevod na albanski, bhcs i makedonski jezik.
U ponedjeljak, 26.04. od 14:00 do 15:30 sati, predstavnice Fondacije „Guardian“ iz Londona govorit će o razvoju održivih programa medijske i informacijske pismenosti za mlade. U toku webinara pod nazivom „Fondacija Guardian: Kako razvijamo programe medijske pismenosti za mlade“ razgovarat će se o sadržajima programa medijske i informacijske pismenosti, ali i o obrazovnom centru Fondacije „Guardian“ koji kontinuirano sarađuje sa školama i nastavnicima/ama u cilju jačanja medijske i informacijske pismenosti. Ovaj webinar posebno je od korsiti za edukatore ili organizacije civilnog društva koje razvijaju programe medijske i informacijske pismenosti.
Razgovor o temi „Regulacija i samoregulacija društvenih mreža“ planiran je za utorak, 27.04. od 14:00 do 15:30 sati, a neke od tema koje će pokriti su: moderiranje sadržaja društvenih mreža; govor mržnje i ekstremizam; uznemiravanje; dezinformacije; predstavljanje primjera regulacije iz SAD i EU, te prezentacija novih modela moderiranja sadržaja. Glavna govornica je Jillian C. York, Direktorica odjela za slobodu govora pri Electronic Frontier Foundation i autorica knjige “Silicon Values: The Future of Free Speech Under Surveillance Capitalism”.
U srijedu, 28.04. od 14:00 do 15:30 sati, na redu je online događaj pod nazivom „Naučno novinarstvo: Rješenje za nedostatak pouzdanih informacija u medijima?“. Događaj će pružiti odgovore na pitanja šta je naučno novinarstvo i zašto je važno, posebno sagledano u kontekstu trenutne pandemije, ali i pitanja poput klimatskih promjena;  kakva je vrijednost naučnog novinarstva u pogledu bolje informiranosti građana; primjeri dobrih praksi – šta naučno novinarstvo donosi redakcijama i publikama; da li je pandemija prilika za vraćanje povjerenja u medije sa kvalitetnim sadržajima. We binar će održati Milica Momčilović, Predsjednica Svjetske federacije naučnih novinara.
Posljednji webinar „Suzbijanje govora mržnje u medijima: Primjeri uspješnih praksi iz EU“ održat će se u četvrtrak, 29.04. od 14:00 do 15:30 sati. Ova diskusija će donijeti pregled praksi u uspostavi kodeksa za regulaciju govora mržnje u medijima i radu pozivnog centra za prijavu  govora mržnje, a predstavit će ih Urška Valentič, koordinatorica u Spletnom oku iz Slovenije.
Ovaj ciklus online događaja dio je regionalnog projekta “Mediji za građane – građani za medije“ i namijenjene su publikama pet zemalja regije: Albanija, BiH, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Srbija.
(Visited 66 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments