Prijavi se na Regionalni laboratorij mladih za mir

6 apr
Rok prijave 07.04.2021

Regionalni ured za suradnju mladih (RYCO), Fond za izgradnju mira Ujedinjenih nacija (PBF), Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) i Populacijski fond Ujedinjenih nacija (UNFPA), u saradnji s Fondacijom Mozaik (Mozaik), kompanijom Beyond42 i agencijom Mašta, organizuju Regionalni laboratorij mladih za mir (RYPL) 2021. – mentorski proces u kojem se timovi zagovornika mladih natječu u definiranju i razvoju konkretnih, djelotvornih političkih rješenja. Cilj takmičenja je pozicioniranje i angažiranje mladih kao perspektivnih i inovativnih kreatora politika koji mogu dati značajan doprinos inicijativama za izgradnju mira u regiji zapadnog Balkana.

Ukupno 120 zagovornika mladih iz 6 zemalja zapadnog Balkana (WB6) radit će u timovima na iznalaženju političkih rješenja koja se odnose na najhitnije regionalne probleme:

Obrazovanje – kvalitet i reforma obrazovanja u regiji kako bi se bolje odgovorilo na izazove 21. vijeka;

Mobilnost mladih – mobilnost mladih u regionu u pogledu studiranja, putovanja, rada i učenja;

Mir i naslijeđe prošlosti – opterećujuće nasljeđe traume koje su naslijedile post-konfliktne generacije.

Sudionici će biti grupirani u timove od 3-6 osoba koji će se fokusirati na jedan od tri izazova. Timovi će imati 12 dana da pripreme strateški dokument i snime trominutnu prezentaciju koje će predstaviti široj javnosti. Za to vrijeme imat će mentorsku pomoć od regionalnih stručnjaka za date teme, usvajanje politika i javno zagovaranje. Takmičenje će biti zaključeno 48-satnim glasanjem, prilikom kojeg će šira javnost moći prisustvovati virtualnom događaju, gledati prezentacije politika i glasati za omiljene.

Autorski timovi tri najbolje politike za svaki od 3 izazova osvajaju vrijedne nagrade:

1. mjesto u izazovu – svaki član tima osvaja Amazon Kindle + poklon karticu od 150 USD

2. mjesto u izazovu – svaki član tima osvaja poklon karticu od 100 USD

3. mjesto u izazovu – svaki član tima osvaja poklon karticu od 50 USD

Pored toga, najbolje politike bit će objavljene u Knjizi politike mladih 6 zemalja zapadnog Balkana i Vodiču za razvoj inovativnih politika. Vodič će otvoriti izvor čitavog formata takmičenja i na taj način omogućiti svima da ga koriste kao sredstvo za postizanje većeg učešća mladih u kreiranju politika.

Prijave se mogu slati do 7. aprila u 23:59 (GMT+2) 2021.

Više informacija o takmičenju i prijavi možete naći na dostupnom LINKU

Za sve upite kontaktirajte [email protected]

(Visited 146 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments