Predstave Ti, ja i Štela u Mostaru

28 nov

Udruženje “Dignitet” provodi antikorupcijski  projekt koji  doprinosi  aktiviranju  mladih da  problem  korupcije adresiraju kao jedan od glavnih prioriteta u svojim lokalnim zajednicama.

Projekat  “On my own- Neću štelu  Vol II”  ima za cilj da doprinese jačanju učešća građana u borbi protiv korupcije.

Poseban akcenat se stavlja na umjetnički aktivizam i ekološku osviještenost građana, kao i doprinos mladih u borbi protiv korupcije.  U okviru navedenog projekta koji koordinira Edisa Demić nastala je i predstava Ti, ja i Štela.

Crna komedija, „Ti, Ja i Štela“, koja na satiričan način prikazuje rješavanje problema nezaposlenosti u korumpiranom društvu, bit će premijerno prikazana u Mostaru.

Radnja koja je isprepletena prisutnošću korupcije u društvu, prikazuje mladi par, koji opterećeni egzistencijalnim problemima, krenu tragati za očajnim rješenjima.

Predstava „Ti, Ja i Štela“ je autorsko djelo čiju tekst i režiju potpisuje Ivo Čarapina, a u njoj igraju: Sabahudin Gluhović, Sarah Sarić, Haris Hodžić, Tea Pandža, Džejla Tanović i Ivo Čarapina.  Glumci su inače mlade Mostarke i Mostarci uzrasta 18 do 26 godina.

Premijera predstave je 1. 12. 2022. s početkom u 20h, u Hrvatskom domu herceg Stjepana Kosače. Repriza je planirana u Narodnom pozorištu Mostar, 13.12.2022. u 20h. Ulaz je besplatan.

Promotivni video predstave je na linku  https://www.youtube.com/watch?v=i075oKcWhN0

Korupcija je problem koji utječe na sve sfere života građana BiH ali i jedan od glavnih razloga odlaska građana iz BiH. Mito i korupcija utječu na rušenje sistema vrijednosti ali i moralnog integriteta kako pojedinca tako i šire društvene zajednice. Po ovogodišnjem Indeksu percepcije korupcije (Corruption Perception Index – CPI) Bosna i Hercegovina zauzela je treće najgore mjesto u Evropi sa ocjenom 35, na skali od 0 do 100, što je ukupno pozicionira na 110. mjesto od 180 zemalja, a lošiji rezultat imaju samo Ukrajina i Rusija.

Projekat “On my own- Neću štelu  Vol II” podržava Fond otvorenog društva BiH.

(Visited 62 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments