Predavanje: Viktor Frankl – U potrazi za smislom

18 sep

Kad? 20.09.2019. godine

Gdje? Nova Akropola Sarajevo

Kako pronaći smisao u životu?

Traženje i nalaženje smisla moguće je svakom čovjeku „bez obzira na spol i godine starosti, kvocijent inteligencije ili stupanj obrazovanja, bez obzira na okolinu u kojoj živi ili na vrstu karaktera, ili bez obzira na to je li dotična osoba vjernik ili to nije, a ako pak jest, onda bez obzira na to kojoj vjeri pripada.“

“Životu nikada ne nedostaje smisao”, glavna je poruka Viktora Frankla (1905.-1997.), austrijskog psihijatra, naučnika i filozofa. Kao odgovor na sve izraženiji osjećaj besmislenosti života i na egzistencijalnu prazninu, utemeljio je logoterapiju, „terapiju smislom“.

Potencijalni smisao postoji u svakoj situaciji: u poslu, u ljubavi, u bolesti, u beznadnim situacijama kada se suočimo sa sudbinom koja se ne može promijeniti. Ali svaki čovjek ga mora pronaći i otkriti sam. Smisao za svakog čovjeka je jedinstven, ali da bi bio ostvaren, svako mora preuzeti onu odgovornost koju taj smisao zahtijeva.

Ako želite saznati više o idejama Viktora Frankla i upoznati rad Nove Akropole, dobro došli na predavanje “U potrazi za smislom.”
Ulaz je besplatan.

„Ono što čovjeku doista treba je težnja i stremljenje za svrsishodnim ciljem. Ono što on treba nije popuštanje napetosti pod svaku cijenu, nego zov potencijalnog smisla koji čeka da ga čovjek ispuni.“

V. Frankl

Fb event

(Visited 52 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments

Autor Merima Telarević