Poziv za volontere: Postani savjetnik/ca na Plavom telefonu

6 nov
Rok prijave 07.11.2022

Savjetodavna linija za djecu i mlade „Plavi telefon“ u potrazi je za novim volonterima i
volonterkama.
Broj poziva i razgovora prema Plavom telefonu se iz godine u godinu povećava. Sve je višegrađana koji su upoznati sa postojanjem usluge i koji se odlučuju da potraže pomoć i podrškuzbog različitih izazova s kojima se suočavaju. Od početka 2022. godine zaprimljeno je ukupno 12200 poziva, 1 640 upita putem e-savjetovanja te 23 prijave sumnji na nasilje nad djecom. Većinapoziva koje dobijamo tiču se mentalnog zdravlja, nasilja i zlostavljanja, porodičnih i vršnjačkihodnosa, te problema u školi.
Kako bismo što adekvatnije odgovorili na potrebe djece i odraslih za psihološkom pomoći, ali i nasve veći obim aktivnosti, raspisujemo konkurs za nove volontere i volonterke koji bi željeli da sepridruže našem timu i pomognu nam da svaka osoba dobije pomoć i podršku koju zaslužuje.
Prijaviti se mogu osobe koje su:
 starije od 19 godina,
 odgovorne su, empatične i motivisane za građenje sebe kao ličnosti,
 trenutno borave u Banjoj Luci, i
 mogu posvetiti minimalno 4 sata sedmično volontiranju na liniji.
Kako možete da se prijavite?
Da biste se prijavili na konkurs potrebno je da popunite prijavu na LINKU:
https://forms.gle/9bvDmG2Z5R9Ldbj57 do 07. novembra 2022. godine. Za sve dodatne
informacije možete pozvati 051/923-270, pisati na našu Facebook stranicu Plavi telefon BiH, Instagram profil plavitelefonbih ili na mejl [email protected]
Kandidati/tkinje koje zadovolje uslove na osnovu prijave će biti pozvani na intervju.
Šta volonteri i volonterke mogu da očekuju nakon toga?
 Obuku iz oblasti telefonskog i chat savjetovanja za rada sa djecom i odraslim osobama
 Psihoedukativna predavanja (Anksioznost i panični napadi, Depresija, Gubici i tugovanje, Seksualno i reporoduktivno zdravlje)
 Edukaciju o vrstama nasilja i zlostavljanja djece
 Sertifikovani asertivni trening
 Redovne grupne supervizije
 Individualne supervizije
 Mentorstvo i pomoć prilikom volontiranja
 Potvrdu o obavljenom volontiranju

Prijavi se, proširi svoje znanje i pomozi nam u ostvarenju našeg cilja: da svaka osoba dobije pomoći podršku koju zaslužuje.
Podsjećamo Vas da je uslugu Plavi telefon pokrenulo Udruženje "Nova generacija" iz Banja Luke 2013. godine. Do danas je zaprimljeno 44 500 poziva, 3 500 upita putem elektronskog savjetovanje te je upućeno preko 160 prijava sumnji na nasilje nad djecom. Prilikom zvanja nije potrebno ostavljati lične podatke, a zahvaljujući kompaniji M:tel, pozivi su besplatni bez obzira na mrežu iz koje nas osobe pozivaju. Aktivnosti koje sprovodi Plavi telefon dio su regionalnog projekata ,,Ublažavanje socio-ekonomskog uticaja COVID-19 na djecu na prostoru zapadnog Balkana i Turske“, kojeg finansira Europska Unija i UNICEF Bosna i Hercegovina.

(Visited 313 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments