Poziv za učešće u projektu Ambasadori prevencije ovisnosti

24 dec
Rok prijave 26.12.2019

Uzimajući u obzir kompleksnost oblasti prevencije ovisnosti neophodno je u praktičnom radu pristupiti na strukturiran način i uključiti sve relevantne aktere koji će raditi na ovoj problematici i doprinijeti stvaranju zdravije okoline za djecu i mlade.

Upravo kroz projekt Ambasadori prevencije ovisnosti koji će Udruženje NARKO-NE provesti u partnerstvu s Asocijacijom socijalnih radnika Kantona Sarajevo na području općine Centar nastoji se uključiti srednjoškolce i srednjoškolke te stručnjake i stručnjakinje iz oblasti obrazovanja, zdravstva, socijalne zaštite, sigurnosti, omladinskog rada, koji će, nakon edukacija prilagođenih uzrastu, potrebama i interesovanjima, biti osposobljeni da s djecom i mladima provode kreativne aktivnosti u oblasti prevencije ovisnosti i unapređenja zdravlja. Projekt Ambasadori prevencije ovisnosti realizira se u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu – ReLOaD, koji finansira Evropska unija, a implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP). Ovaj projekt teži ka poboljšanju stručnog pristupa prevenciji ovisničkih i rizičnih ponašanja kod djece i mladih, te promoviranju zdravih životnih stilova i razvijanju kritičkog stava prema supstancama i ponašanjima rizičnim po zdravlje. Poseban naglasak stavit će se na one koji su trenutno najprisutniji, kao što su kockanje i klađenje, nargila, smartphone i sl.

Mladi uključeni u projekt učestvovat će na zimskom kampu od 13. do 19. januara 2020., a od februara do maja će prikazivati predstavu koju kreiraju, te voditi kreativne aktivnosti s vršnjacima/vršnjakinjama koje su osmislili na kampu. Stručna lica će učestvovati na bazičnoj edukaciji od 21. do 23. januara 2020. te na naprednoj dvodnevnoj edukaciji u martu. Srednjoškolci i srednjoškolke će biti angažirani volonterski, te će aktivnosti provoditi u slobodnom vremenu, u svojim školama ali po dogovoru s upravom, dok će stručna lica stečena znanja moći iskoristiti u sklopu svojih redovnih poslova.

Svi troškovi učešća u projektu pokriveni su od strane organizatora (hrana, osvježenje, materijal za rad), a učesnicima i učesnicama će biti osigurani didaktički i informativni materijali koje će moći koristiti u daljem radu. Na projektu su angažirana lica s višegodišnjim praktičnim iskustvom i stručnim teoretskim znanjem iz oblasti psihologije, socijalnog rada, rada s djecom i mladima, rada u školama i prevencije ovisnosti.

Prijave za učešće u projektu su moguće putem aplikacijskih obrazaca:
Srednjoškolci i srednjoškolke: http://tiny.cc/75kuhz
Stručna lica: http://tiny.cc/n7kuhz

Poziv za učešće otvoren je do 26. 12. 2019.

(Visited 172 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments