Poziv za učešće u AFS programima interkulturalnog učenja u šk. 2020/21. godini

10 feb

Želiš pohađati školu u stranoj zemlji, živjeti u domaćin porodici, naučiti novi jezik i učestvovati u životu lokalne zajednice? Maštaš o otkrivanju nove kulture, te želiš saznati nešto novo o vlastitoj kulturi posmatrajući je iz nove perspektive? Želiš izgraditi nova dugotrajna prijateljstva sa ljudima iz cijeloga svijeta i biti ambasador BiH? Želiš se osamostaliti, ojačati svoje samopouzdanje i bolje upoznati sebe i svoje mogućnosti?

UG Interkulturni susreti u Bosni i Hercegovini u saradnji sa AFS Intercultural Programs objavljuje:

POZIV
za učešće u AFS programima interkulturalnog učenja kroz razmjenu srednjoškolaca u školskoj 2020/21. godini.

Programi
1. AFS jednogodišnji program razmjene
(juli/august/septembar 2020. – juni/juli 2021.)

Učesnici AFS jednogodišnjeg programa razmjene borave u domaćin zemlji i žive u domaćin porodici, pohađaju srednju školu, te učestvuju u orijentacijskim aktivnostima i drugim događajima koje organizuje AFS domaćin organizacija.

Godinu dana interkulturalnog učenja možete provesti u Argentini, Belgiji, Brazilu, Čileu, Češkoj Republici, Danskoj, Egiptu, Filipinima, Finskoj, Francuskoj, Nizozemskoj, Indiji, Italiji, Latviji, Njemačkoj, Mađarskoj, Maleziji, Meksiku, Portugalu, Rusiji, SAD-u, Švicarskoj, Turskoj i Tajlandu.

2. ECTP tromjesečni program razmjene
(august/septembar – decembar 2020.)

Učesnici AFS tromjesečnog programa razmjene ili ECTP programa (European Citizenship Trimester Programme) borave u domaćin zemlji gdje žive u domaćin porodici, pohađaju srednju školu i učestvuju u orijentacijama i drugim događajima koje organizuje AFS domaćin organizacija. Program se završava učešćem u petodnevnom završnom seminaru u Briselu koji organizuje Evropska federacija za interkulturalno učenje tokom kojeg učesnici imaju priliku naučiti više o institucijama EU, evropskom i aktivnom građanstvu, posjetiti Parlament EU ili Vijeće Evrope i družiti se sa oko 350 učesnika programa iz cijele Evrope.

Sve dostupne programe možete pregledati na sljedećem linku: Pronađi svoj AFS program.

AFS i interkulturalno učenje
AFS programi interkulturalnog učenja učesnicima pružaju priliku za otkrivanje i istraživanje nove kulture, te spoznavanje svoje kulture iz druge perspektive. AFS je od 1947. godine do danas omugućio da više od 500.000 učenika i mladih osoba otputuje u inostranstvo i doživi iskustva osobnog rasta koja traju kroz cijeli život.

Saznajte više o AFS obrazovnom pristupu, obrazovnim ciljevima i interkulturalnom učenju na našoj stranici posvećenoj edukaciji: Učimo globalne građane da prave stvarnu razliku.

Stipendije
UG ISU BIH i AFS nastoje za svaku generaciju učesnika u AFS programima razmjene srednjoškolaca osigurati što veći stipendijski fond kako bi što više učenika dobilo priliku doživjeti iskustvo interkulturalnog učenja. Spisak dostupnih stipendija za školsku 2020/21. godinu možete pronaći na sljedećem linku: stipendije. Savjetujemo vam da provjeravate navedeno stranicu redovno jer ćemo do isteka roka za prijavu nastojati osigurati dodatne stipendije koje će biti objavljene na navedenoj stranici.

Uslovi za učešće i način prijave
Opći uslovi za prijavu za učešće u AFS programima razmjene srednjoškolaca su:

da učenik trenutno pohađa srednju školu na području BiH;
da učenik ima prebivalište na području BiH;
da ima odlične ili vrlo dobre ocjene;
da zadovoljava posebne uslove prijave za učešće u programima određene od strane domaćin zemlje (posebne uslove učešća možete pročitati na stranicama programa);
da blagovremeno popuni online prijavni formular.
Rok za prijavu je 10.02.2020. godine.

Pišite nam na Facebook stranici ili na email [email protected], te prisustvujte informativnom sastanku za više informacija o programima.

Postani dio naše velike AFS porodice!

 

Više informacija potražite na linku.

(Visited 127 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments