Poziv za učešće na treningu “Feministički pristup pitanjima digitalne i integrisane bezbednosti i strategijama otpora”

5 nov
Rok prijave 08.11.2021
Alternativni centar za devojke iz Kruševca, uz podršku Trag fondacije, Vas poziva na online trening “Feministički pristup pitanjima digitalne i integrisane bezbednosti i strategijama otpora”, koji će se održati od 22. do 25. novembra 2021.
👉Od kako je proglašena pandemija korona virusa, svedočimo događajima koje nije lako razumeti i objasniti. Čini se da svetske prilike izmiču kontroli, a ljudi širom sveta su mahom uzdržani ili uplašeni. Malo ko pokušava da anticipira budućnost, jer se suočava sa previše nepoznatih.
“Nova normalnost” nas uvodi u sistem koji nameće brojna ograničenja, od kojih mnoga zadiru u fundamentalna ljudska prava i slobode. Kako je opšta funkcionalnost bila dovedena u pitanje, internet se ispostavio kao zgodna alternativa. Kako vreme odmiče, njegova funkcija u našim životima postaje sve kompleksnija, on više nije samo sredstvo zabave nego i rada, te u tom smislu, njegovo korišćenje nije pitanje izbora, već i nužde.
❓Kako razumemo informaciono-komunikacione tehnologije i pitanja bezbednosti i privatnosti, koje su nam alatke i strategije upotrebe, ali i otpora na raspolaganju? Sa kojim se rizicima suočavamo kada koristimo IKT, kada na internetu delujemo aktivistički i kritički, kada internet koristimo u borbi protiv rodno zasnovanog nasilja? Kako razumemo i kako upravljamo rizicima? Da li gradimo i negujemo mreže podrške, kakva nam je solidarnost potrebna u digitalnom dobu? Kako zamišljamo budućnost interneta, kakav je feministički internet, koje vrednosti zastupa?
🔐Ovaj trening je zamišljen kao prostor za razmenu iskustava, mišljenja i znanja, kako o pitanjima bezbednosti i privatnosti na internetu, tako i pitanjima razvoja ličnih i/ili organizacijskih strategija za prevazilaženje različitih izazova sa kojima se žene suočavaju u svom svakodnevnom životu.
Cilj treninga je povezivanje i jačanje ličnih i organizacionih kapaciteta žena/aktivistkinja u borbi protiv rodno zasnovanog digitalnog nasilja, kroz primenu i razumevanje koncepta digitalne i integrisane bezbednosti.
🗄Za učesnice koje pokažu interesovanje, pripremile smo Smernice za implementaciju politika integriteta i sigurnosti podataka za organizacije civilnog društva. Dokument sadrži primere dobre prakse koje organizacije mogu primeniti u cilju jačanja organizacionih kapaciteta na polju zaštite i rukovođenja podacima i informacijama.
👩‍🦰👩‍🦱👧🧑‍🦰👩‍🦳🧕Trening je namenjen:
· Aktivistkinjama
. Novinarkama/blogerkama
· i drugim zainteresovanim ženama koje žele da znaju više o holističkom pristupu pitanjima bezbednosti
· i koje dolaze iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske ili Crne Gore
Prijava na sledećem linku: https://www.surveymonkey.com/r/CVN2RBG
❗️Rok za prijavu je ponedeljak, 8. novembar 2021. do ponoći.
✅Samo izabrane kandidatkinje biće obaveštene putem e-maila/telefona najkasnije do 15. novembra 2021.
Za sva dodatna pitanja možete nam se obratiti putem e-maila: [email protected]
(Visited 108 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments