Poziv za učešće na treningu digitalne i integrisane bezbjednosti!

8 feb
Rok prijave 10.02.2021
Alternativni centar za devojke iz Kruševca uz podršku Trag fondacija
vas poziva na online trening digitalne i integrisane bezbednosti koji će biti održan od 23. do 26. februara 2021. godine.
Zbog specifičnih okolnosti koje je izazvala pandemija Covid-19 virusa i činjenice da se veliki deo naših svakodnevnih aktivnosti zbog ove situacije iz fizičkog prostora preneo u online prostor, smatramo da je trening posvećen pitanjima digitalne i integrisane bezbednosti izuzetno važan, pre svega kao pokušaj da se odgovori na novonastale potrebe aktivistkinja u regionu koje se u svom radu suočavaju sa brojnim izazovima.
Na osnovu rezultata projekta “End online violence – sustain movement”, koji se treću godinu za redom sprovodi putem različitih aktivnosti (istraživanja, mapiranja izazova u digitalnom prostoru, treninga i dr.), uočile smo da je rodno zasnovano digitalno nasilje u konstantnom porastu, da dobija na intenzitetu i brutalnosti i da su najčešća meta upravo žene, posebno one koje deluju u javnom prostoru, aktivistkinje.
Zbog ovoga je izuzetno važno da zajedno razmišljamo o rizicima koji se tiču bezbednosti pri upotrebi informaciono-komunikacionih tehnologija, kao i o pitanjima zaštite privatnosti, kako lične tako i zajednice sa kojom radimo.
Trening digitalne i integrisane bezbednosti će učesnicama omogućiti da se upoznaju sa različitim aspektima bezbednosti i privatnosti u digitalnom prostoru, informacije o alatima koje možemo koristiti kako bi umanjile rizike, kao i savete i preporuke kako delovati u situacijama rodno zasnovanog digitalnog nasilja bilo da se dešava nama ili korisnicama naših usluga.
Svesne toga da se lično i aktivističko u mnogo čemu prepliću, a kako bi se prevenirao burn-out aktivistkinja, trening je zamišljen kao prostor u okviru koga ćemo zajedno promišljati različite strategije za suočavanje sa rodno zasnovanim digitalnim nasiljem, ali kao prostor razmene iskustava o tome kako upravljati stresom, kako “preživeti” nasilje, kako izgraditi otpornost i zaštiti sebe u psihološkom smislu, kako izgraditi i koristiti mreže podrške.
Ako si:
· Braniteljka ljudskih prava
. Novinarka/blogerka
· Dolaziš iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske ili Crne Gore
· Zainteresovana da znaš više o digitalnoj i integrisanoj bezbednosti
Ako su odgovori na sva pitanja DA, prijavi se, budi deo pokreta!
Prijava na sledećem linku:
Rok za prijavu je 10. februar 2021.
Samo izabrane kandidatkinje biće obaveštene putem emaila/telefona najkasnije do 12. februara 2021.
Za sva dodatna pitanja možete nam se obratiti putem emaila: [email protected]
(Visited 83 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments